Başarısızlık korkusu diye giriş yaptık ama her başarısızlık atychiphobia değildir. Herkes başarısız olmaktan elbette ki korkar. Ama bu korkuyu sürekli yaşıyorsanız, bu korku günlük yaşamınızı etkileyecek düzeydeyse, işiniz veya okulunuzda bu korku yüzünden sıkıntılar yaşıyorsanız ‘başarısızlık fobisi’nden mustarip olabilirsiniz.
Başarısızlık korkusu, literatürde Atychiphobia olarak geçmektedir. Bu fobiyi daha detaylı haliyle; bir şeyi yapmak için yeterince istek duymanıza rağmen başarısız olma kaygısı nedeniyle harekete geçmekten kendinizi alıkoyma durumu olarak açıklanabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Başarısız olmanız durumunda diğer insanların ne düşünecekleri konusunda endişelenme,
- Başarısız olmanız durumunda diğer insanların ilgisini kaybetme endişesi,
- Size değer veren insanları başarısızlığınızla hayal kırıklığına uğratma endişesi,
- Başarısız olduğunuzda sürekli “Keşke” ile başlayan cümlelere odaklanma,
- Hakkettiğiniz yaşama ulaşmak için yeteri kadar başarılı olamama endişesi,
- Başarısız olacağınızı düşündüğünüz konularla ilgili çevrenizdekilerin beklentisini düşürmek için başarısızlık beklentisinden bahsetme durumu,
- Önemli işlerinizi tamamlamanıza neden olan karın ağrısı, baş ağrısı vb.
Belirtiler sizde varsa, başarısızlık fobisinin sizde var olduğunu düşünüyorsanız bir de buna korkmayın. Sakin olun, bu korkunun üzerine giderek başarıya karşı bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Bu korkudan nasıl kurtulabileceğinize dair bazı önerilerimiz var.
BU KORKUDAN NASIL KURTULURUZ?
- Hedeflerinizi gözden geçirerek başlayın. Belki de kendinize gereğinden fazla yükleniyorsunuzdur. Bu düşünceye katılmıyor, kapasitenizin başarmak için yeterli olduğunu savunuyorsanız da bakış açınızı gözden geçirin.
- Mümkün olduğunca pozitif düşüncelere odaklanın. Uğraştığınız iş konusunda pozitif düşünmek ruh halinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutarak kendinizi engellemenizin önüne geçecektir.
- Kimse mükemmel olmak zorunda değil. Bu nedenle mükemmel olmaya çalışmak yerine yapacağınız işe odaklanın ve o işi tamamlayın.
- Kendinizi başkaları ile kıyaslamaktan vazgeçin. Çünkü insanları sadece görebildiğimiz şeylerle kıyaslarız. Oysa o kişinin yaşamında olup bitenlerle ilgili aslında fazla fikrimiz yoktur.
- Yapamayacağınız şeylere hayır demekten çekinmeyin. Aksi takdirde gereksiz bir baskı ve stres altına girebilir, motivasyonunuzu daha fazla düşürebilirsiniz.
- Hatalarınızdan ders alın ve başarısızlığın da hayatın bir parçası olduğunu kabullenin. Gelişmek için çoğu zaman başarısızlığa, hata yapmaya ihtiyaç vardır. Önemli olan o durumdan öğrendikleriniz, ayağa kalkmanız ve mücadele etmenizdir.
Kaynak: 1
Yorumlar
Çok feci bir korku
Siz de var mı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız