Kasım 24, 2024

En Yaygın Korkular ve Tedavileri

SPESİFİK KORKU

 

Belirtileri: Bazı cisimler veya durumlar karşısında duyulan sü­rekli ve ölçüsüz korku... En sık rastlanan fobiler: Hayvanlar (örümcek, yılan, fare-zoophobia), yükseklik korkusu (acrophobia), kapalı alanlar (claustrophobia), kan veya iğne korkusu.

 

Tedavisi: Hasta, korkuyu yara­tan durumla bilinçli olarak karşı­laştırılıyor ve böylece beklediği felaketin meydana gelmeyeceği­ni öğreniyor. Tedavide iki zıt yön­tem uygulanıyor; "flooding" ilke­siyle girişilen tedavide hasta, kendisinde en yoğun korkuyu ya­ratan durumla hemen karşılaştı­rılıyor veya "hiyerarşik" yöntemle girişilen tedavide hasta, en az­dan en yoğuna korku yaratan du­rumla dozu gittikçe arttırılarak karşılaştırılıyor. Flooding, daha kısa sürede ve daha kalıcı başarı sağlıyor, ama sadece çok cesur hastalarda uygulanabiliyor. Hiye­rarşik yöntemde ise hastalar, he­nüz en yoğun korkuyu yaşama­dıkları için yaptıkları küçük ilerle­meleri reddetmeye eğilimli olu­yorlar.

En Yaygın Korkular ve Tedavileri

GENELLEŞTİRİLMİŞ KORKU SENDROMU

 

Belirtileri: Aşırı korku veya kaygı, bu defa bu durumun nedenini oluşturan özel durumlar karşısında ortaya çıkmıyor, en az altı ay boyunca aynı ritimde sü­rekli bir biçimde yaşanıyor. Has­ta huzursuz oluyor ve rahatlama­yı başaramıyor. Kronik mutsuzluk birçok insanı rahatsız ediyor. Korkular, genellikle günlük haya­tın çeşitli alanlarını hedefliyor (ai­le, iş, mali durum). Duyulan kay­gılar gerçek durumlardan kaynak­lanıyor, ama hasta tarafından aşı­rı derecede abartılıyor.

 

Tedavisi: Söz konusu kişiler, korkular, bedensel semptomlar ve davranışlar arasındaki ilişkileri anlamalı ve kendilerini korkular­dan uzak tutacak yeni stratejileri geliştirmeliler. Bu korkunun teda­visinde önlem de çok belirleyici... Kronik şikayet hallerinde has­taya, önceden kararlaştırılmış za­man dilimlerinde öncelikle şika­yette bulunması ve şikayeti engel­lememesi söyleniyor. Rahatlama teknikleri, yüksek düzeyde sinirli­liği azaltabiliyor.

En Yaygın Korkular ve Tedavileri

TAKINTI SENDROMU

 

Belirtileri: Hasta, kendisini kor­kutan felaketle karşılaşmamak için stereotip davranışlar geliştiri­yor ve bu davranışları sıkı kural­lara bağlayarak her seferinde "ta­pınırcasına" yerine getiriyor. Ör­nek olarak, kanser korkusu veya kirlenme korkusu yüzünden sü­rekli olarak ellerini yıkayan has­talar, bu işleme bir günlerinin sa­atlerini veriyorlar. Aynı durum ta­kıntı halini almış düşünceler için de geçerli; örneğin çok sevdiği bir kişiyi öldürme düşüncesinden uzaklaşmak için hasta yeni ritüel­ler yaratıyor. Bu tip düşünceler bastırıldığında, ortaya iğrenme veya korku çıkıyor.

 

Tedavisi: Hasta, kendisinde ta­kıntı yaratan şeylerle karşılaşmayı öğrenmek zorunda... Sürekli olarak ellerini ve yüzünü yıkayan hastaya, ellerini ve yüzünü ona "pis gelen" bir bezle silmesi söy­leniyor. Temizlik hastalığından şikayetçi olan ve kendisine ait herşeyi sürekli olarak silen bir hastaya, grup tedavisinde, eşya­larına dokunan diğer hastaların aslında pis olmadıkları gösterile­rek öğretiliyor. Takıntı haline gel­miş düşünceler de sözel olarak banda kaydediliyor ve hastanın bunları bıkmadan dinlemesi sağ­lanıyor.

Yorumlar

  • Korku insan hayatının bir parçası

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

Avrupa’da Vikingler

Avrupa’da Vikingler

Şanslı Leif ve Amerika

Şanslı Leif ve Amerika

Greenland ve Vikingler

Greenland ve Vikingler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun