Kurallar bir toplumun devamlılığı için her zaman son derece önemli unsurlardır. Çünkü insanların bir arada yaşadığı toplumlarda insanların çatışmadan yaşamlarına devam edebilmeleri için kurallar şarttır. Eğer yazılı ve yazısız kurallar olmasa ve bu kurallara uymamanın sosyal ya da hukuki yaptırımları olmasa toplumun devam etmesi çok da fazla mümkün olmayacaktır.
Kurallar zamanla toplumun ortak değerleri haline de geldikleri için toplumu bir arada tutan harç görevini de görürler. Ancak fazla kuralcılığın da bir zararlı yanı vardır. O zararlı yan ise yaratıcılığı öldürmesidir. Kuralların insanları tek tip hale getirmesi gibi bir özelliği vardır. Bu tektipleşme ise insanların zaman içinde kendilerine has olmalarının önüne geçer.
Tektipleşen insanlar bir farklılık ortaya çıkaramayacağı için yaratıcılık da ortadan kalkar. Bu sebeple kuralların hepsi değil ama ciddi konularda olanları kesin ve katı olmalıdır. Örneğin insan öldürmenin suçu kesin ve net olmalıdır. Ama bunun gibi ciddi olmayan konularda ise kurallar daha esnek bir uygulamaya sahip olmalıdır. Böylece hem toplumu bir arada tutan kurallar yerine gelmiş olur hem de insanların yaratıcı yanları zarar görmemiş olur.
Yorumlar
Tam olarak katılmıyorum aslında
Fazla kural insanı dar kalıplara sokar
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız