Günümüz ilişkilerinde stratejiler havada uçuşuyor. Love bombing, gaslighting, ghosting derken şimdi bir de breadcumbing. Gerçekten bu kadar stratejiye gerek var mı ya?
Breadcrumbing yani Türkçesiyle ekmek kırıntısı verme taktiği nedir öğrenelim.
Hemen söylemek isterim ki bu da bir manipülasyon tekniğidir. Buna uğrayan kişinin zamanla ilişki anlayışını etkileyecek kadar kötü bir manipülasyon tekniğidir. İlişkilerde hiçbir yere varamıyormuşsunuz gibi hissediyorsanız Ekmek Kırıntısı’na maruz kalıyor olabilirsiniz.
Birisinin sosyal medya etkileşimleri, ara sıra mesajlar veya kısa telefon görüşmeleri gibi küçük ilgi çekici etkileşimlerde bulunarak karşı tarafı yönlendirdiği anlamına geliyor. Etkileşimler ne kadar masum ve ilgi çekici görünse de genellikle ilginin bir devamlılığı yoktur. Böyle anlatınca gaslighting gibi duruyor olabilir ama ikisi farklı şeylerdir. Breadcrumbing’e “birini yönlendirmek” diyebiliriz. Gaslighting birinin gerçeklik algısını bulanıklaştırmaya yönelik bir manipülasyondur.
Breadcrumbing konunusunun en önemli etkenlerinden biri “bağlanma stilleri” olarak inceleyebiliriz. Breadcrumbing ilişkisini “kaçan” ve "kovalayan" taraflar olarak ikiye ayırabiliriz. Manipülasyonu uygulayan kişilerde “kaçıngan”, mağdur tarafta ise "kaygılı" bağlanma stiline uygun kişiler görülüyor. Kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler mutlu bir ilişki arayışında süregelen bi flört halindeyken, güvenli ilişki kurmaktan çekinen ve sürekli yeni duraklar kovalayan kişiler de kaçıngan bağlanan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Breadcrumbing’de manipülasyonu uygulayan kişinin ilişki öncesi dönemde partnerini “yedekte tutması” ve ilişkinin ciddileşmesiyle bitirilmesi arasındaki çizgide sürekli gelip gitmesi döngüsü olarak görebiliriz.
BREADCRUMBING’E UĞRADIĞINIZI GÖSTEREN BELİRTİLER
- Bir tartışma çıktığında (kesinlikle hangi taraftan çıktığının önemi yok) kendilerini açıklamak için hiçbir çaba sarf etmezler.
- Ciddi bir ilişki düşündüğünü söyler ve bunu gerçekten ikna edici bir biçimde yapar ama bunu davranışına dökmez.
- Sizleri kendisine bağımlı kılmaya yetecek kadar ilgi gösterir fakat asla tamamen sevgisini belli etmez. Böyle bir süreçte manipülasyona uğradığınız için bu maddede bahsettiğim durumda “acaba ben mi karşı tarafın sevgisini hissedemiyorum, ben de mi bir sorun var?” gibi düşüncelerle boğuşmaya başlarsınız.
- Önceden bahsettiğim gidip gelme süreçlerinde geri geldiklerinde neden ortadan kaybolduklarına dair bir açıklama yapmayıp, sizlerin duygularını dikkate almak için hiçbir çaba göstermezler.
- Sık sık mesajlaşmalarda bulunurlar ancak ancak birlikte vakit geçirme isteklerinize net yanıt vermezler.
- Gidip gelme sürecinde tamamen ortadan kaybolmazlar, hafif geri çekilirler ve bu ilgisizliği siz fark ettiğinizde anında tekrardan sizi ilgiye boğarlar.
- Çok sık mesajlaşmanız birbirinizi çok iyi tanıdığınız anlamına gelmez. Sizin ve karşı tarafın hayat ideallerini ve duygu durumlarını tanımak daha önemlidir.
- Sadece cinsellikle ilgilenmek.
- Mevcut "ilişki" sorgulandığında, herhangi bir sorundan dolayı suçlu veya sorumlu taraf sizlerin olması ve bunu hissettirmesi.
- Tutarsız iletişim.
Yani aslında kişi sizi bir ilişkiye hazır olduğunu hissettirir ama asıl yaptığı şey ilişki durumunuzu stabil bir seviyede tutup asla ileri bir seviyeye taşımamaktır. Bu kişiler ciddi bir ilişki peşinde değillerdir, sizlerin ilgisini çekmek için uğraşırlar. Elde ettiklerinde zaten en çok sizle ilgilenirler ve bu döngü onların hoşuna gittiği için git-gel durumları oluşmaya başlar. Tipik olarak bu kişiler, yanıt vermeyi bıraktığınızda veya ilginizi kaybettiğinizi hissettirdiğinizde, aniden düzenli teması sürdürerek, ilgilerini artırabilirler. Ama bu bir kısır döngüdür ve en nihayetinde yine ekmek kırıntısı vermektir.
NEDEN BREADCRUMBING YAPARLAR?
Net bir açıklaması olmamakla birlikte belirli kişilik bozukluklarından da çıkabiliyor.
- Benlik Saygısı: Sadece kendilerini daha iyi hissetmek için bu sürece girebiliyorlar. Bunu, kendilerini düşük hissettiklerinde onlarla ilgilenen biriyle etkileşimlerini git-gel ruh haline bürünerek yaparlar.
- Olgunlaşmamışlık: Breadcrumbing’te kişiye bağlı kalmaya hazır olmayabilirler. Durum buysa, bir ilişki için gerçek potansiyele sahip olmanın getirdiği duygulardan zevk alabilirler, ancak gerçekten bir ilişkiye bağlı kalma fikriyle mücadele edebilirler.
- Duygusal Rahatsızlık: Breadcrumbing genellikle çatışma ve yüzleşmeden kaçınır ve olumsuz veya stresli durumlardan kaçınma eğilimindedir. Bu, başka bir kişiye duygusal ilgiyi paylaşmayı ve ifade etmeyi içerir. Bunların hepsinin benmerkezci korkuların (reddetme, bağlılık vb.) bir sonucu olduğunu bilmek önemlidir.
- İletişimde Kalmak: Bu, genellikle ayrılık sonrası meydana geldiği için muhtemelen breadcrumbing’in tanımlanması en zor örneğidir. Bu durumda, kendileri sadece eski sevgiliyi mesaj atarak kontrol ettiklerine bile inanabilirler. Aslında, ilişkinin bazı faydalı kısımlarını kendileri için koruyorlar (psikolojik olarak) kısmen vicdan rahatlatma durumu olarak görebiliriz.
- Narsisizm: Breadcrumbing’te yüksek düzeyde narsisizmle ilişkili kişiliklere sahip olduğu görülmüştür. Klinik Psikolog Dr. Gemma Harris, manipülasyon sonucunda karşı tarafın ilgisinden kendilerini özel hissettiğini belirtmiştir. Bu, çevrelerindekilerin duygularına çok az saygı duymalarına ve başkalarının incinmiş duygularına pişmanlık duymamalarına yol açabilir. Bu, insanları geçici ve sığ kişisel kazançlar için manipüle ettiklerinin farkındadırlar.
Kaynak: https://wannart.com/
Yorumlar
Oyunlar başlasın o zaman
Aman ekmek kırıntılarına dikkat!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız