Kasım 23, 2024

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Türkiye’nin güneydoğusunda gerçekleşen depremlerin ardından depremi yaşayanlar ve buna tanık olanlar yani bizler bu durumdan çok etkilendik. Fakat unuttuğumuz ve akut travma geçirme ihtimali olan bir risk grubu daha var. Onlar da görevleri gereği depremzedeler ile birlikte çalışan profesyoneller yani sağlık çalışanları, AFAD görevlileri, madenciler vs.

Deprem gibi travmatik bir olay, olaya tanık olan herkeste aynı etkiyi bırakır mı?

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabında DSM-5’e “Bireyin yaşamsal tehlike, yaralanma, cinsel saldırı gibi olaylara fiilen maruz kalması ya da bunların kıyısından dönmesi, bu tür olaylara tanıklık etmesi veya bir yakının başına böyle bir olayın gelmesi travmatik yaşantılar olarak kabul edilmektedir.”

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Travma durumunda kişi aşırı uyarılmış hale girip aşırı korku, çaresizlik, dehşet içerisinde hissedebilir ve içe çekilebilir. Bu durum, kişinin günlük yaşantısında kendsini gösterebileceği gibi kişi bunu rüyada da görebilir. Olay tekrar yaşanıyormuş gibi hissedilebilir ve kişi bundan kaçınma çabası (irkilme, aşırı sinirlilik, ağlama, çığlık atma gibi) içerisine girebilir.

Aşırı uyarılmış halin aksine kişide genel bir uyuşma, hareketsizlik, dalgınlık, duygusal tepkisizlik ve kayıtsızlık halinin görüldüğü durumlar da olabilir. Daha ileri durumlarda ise kişi depersonalizasyon, derealizasyon ve dissosiyatif amnezi de geçirebilir.

Travmatik bir durumla karşılaşıldığında en az 2 gün boyunca yukarıdaki tepkiler görülüyorsa bunlar akut travma (Akut Stres Bozukluğu) tanısı açısından uzman tarafından değerlendirilir. Bireyin, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tanısı açısından değerlendirilmesi için ise en az 6 ay süre ile bu semptomların görülmesi gerekir.

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Bu kavram McCann ve Pearlman tarafından 1990 yılında ilk kullanılmaya başlandığında daha çok görevleri gereği travma mağduru bireylerle çalışan profesyonellerde (sağlık görevlileri, itfaiyeciler, polisler, avukatlar, sosyal hizmet uzmanları, gazeteciler gibi) gözlenen bir durumu açıklamak için kullanılmıştı.

Yapısalcı Kendilik Gelişimi Kuramı'ndan temellerini alan üstlenilmiş travmada, kişinin bilişsel şemalarında ve inançlarında kalıcı değişiklik ortaya çıkar. Bununla demek istediğimiz bu travmayı yaşayan kişilerin kimlik algılarında, dünya görüşlerinde, psikolojik gereksinim alanlarında, inançlarında ve bellek sistemlerinde değişikliğin olmasıdır. Bunun oluşması için de travma mağduru bireyle tek bir karşılaşma yetmez kişinin buna defalarca kez maruz kalması gerekir. Bu şekilde üstlenilmiş travma birikimli olarak ortaya çıkar.

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Travma sonrası stres belirtilerinin özelliklerini gösteren ikincil travma ya da diğer adıyla şefkat yorgunluğu; üstlenilmiş travma gibi, travma mağduru bireyle çalışan kişilerde gelişir. Ondan farkı ise travma mağduru bireyle yaşanan tek bir deneyimin dahi yeterli olmasıdır. Belirtiler aniden ortaya çıkabilir. İyileşme dönemi ile ilgili psikoloji biliminde farklı bilgiler bulunuyor. Araştırmaların bir kısmında iyileşmenin kısa sürede olacağı belirtilirken ön test-son test çalışmalı diğer araştırmalarda ise bu sürenin uzayabileceği bulunmuş.

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Görevli kişi acı çeken bir insana yardım etmeye çalışırken söz konusu travmalar kendisinde oluşabilir. Belirtileri travma mağduru bireyin semptomları ile aynı olur: uyku problemleri, dikkat dağınıklığı ve sürekli tetikte olma gibi uyarılma belirtileri ile yorgunluk, üzüntü, umutsuzluk, genel kaygı, sosyal geri çekilme.

Bu konuda 2003 yılında araştırmalar yapan Collins ve Long bu durumun nedeninin mağdur bireye karşı hissedilen yoğun sempati ve onunla kurulan aşırı özdeşim olduğunu düşünüyorlar. Özellikle genç ve deneyimsiz olan görevliler, mesleklerinde karşılaştıkları problemleri nasıl çözmeleri gerektiği konusunda yeterli deneyime sahip olmayabilir. Bu kişiler mağdurlarla çalıştıklarında söz konusu grupla aşırı özdeşim kurduklarından aralarına uygun sınırlar koymakta zorlanabiliyorlar.

 

İKİNCİL TRAVMA VE ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Not: İkincil travma kavramı olaya dair görüntülere, kişilere maruz kalan herkeste görülebilen durum için kullanılırken, üstlenilmiş travma kavramı sadece görevleri gereği mağdur bireylerle çalışan profesyonellerde ortaya çıkan travmayı anlatmak için kullanılır.

 

Kaynak: Türk Psikologlar Derneği, Academia, EMDR Derneği

 

Yorumlar

  • Lütfen dikkate alın ve ihtiyacı olabileceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşın

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVEN THE GALAXIES ARE MIXED TOGETHER AND WE ARE STILL... :  MCG+05-31-045
VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun