Kaygı, beynimizin strese tepki verip, bizi ileride yaşanabilecek tehlikeler konusunda uyarma şeklidir. Bunun sürekli yaşanması durumuna da anksiyete/ kaygı bozukluğu denir. Bu kaygılar öyle çoktur ki kişinin sosyal hayatını etkiler. Bu da anksiyetesi olan kişilerin yaşam kalitesini düşürür.
Anksiyete bozuklukları kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülür. Aşırı korumacı büyümüş çocuklarda, hep olumsuz tepkiler alıp, sindirilmiş kişilerde daha sık görülür. Aileden genetik geçebileceği gibi çocuklukta yaşanılan olumsuz durumlar ve travmalar arttıkça anksiyete riski de artar.
Anksiyetenin türleri vardır.
Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu: Ortada bir neden olmadan aşırı endişe ve gerginlik hissi.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku beraberinde panik atakları getirir. Bu ataklar esnasında göğüste ağrı hissedilir, vücutta ter boşalması olur, kalp atışında hızlanma gözlemlenir. Bazen bu süreç öyle yoğun hissedilir ki boğulduğunuzu veya kalp krizin geçirdiğinizi düşünebilirsiniz.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Başkalarının sizin yaptıklarınızı yargılamasından, alay etmesinden duyulan endişe durumudur.
Belirli Fobiler: Yükseklik korkusu, alan korkusu gibi fobilerde yoğun endişeler duyulur.
BELİRTİLER:
-
Kötü bir şey olacakmış gibi endişelenme
-
Aşırı terleme
-
Ellerde titreme
-
Odaklanma ve konsantrasyon problemleri
-
Gergin, huzursuz ve panik hissetme
-
Nefes darlığı, ağız kuruluğu
-
Kalp atışında yaşanan aşırı hızlanma
-
Uyku problemleri başlıca belirtileridir. Belirtilerin çoğu görülüyorsa, uzmana görünmek iyi bir fikirdir.
TEDAVİ
Psikoterapi: Konuşma terapisi olarak bilinen psikoterapi, kaygı durumunu azaltmak için terapistle beraber yürütülen süreçtir. Bu süreçte duygularınızın, davranışlarınızı nasıl etkilediğine kendiniz de şahit olursunuz. Anksiyete bozukluğunuzu anlayıp yönetmenin yollarını öğrenmek için çok etkili bir tedavi yöntemidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Korku ve kaygı durumlarına karşı endişe duymadan yaklaşıp yönetmenin yollarını öğreneceğiniz etkili bir yöntemdir.
İlaç Tedavisi: Doktorunuz uygun görürse kullanılan tedavi yöntemidir. İlaçların asıl amacı kısa süreli rahatlamadır.
Doktorunuz size hangi tedavi yöntemini önerirse ona lütfen uyun. Bu konudaki kendi tecrübemi de sizlerle paylaşmak isterim. Siz de şahit olmak isterseniz, yazılarım arasında bulabilirsiniz.
Anksiyete nedir? Kaygı Bozukluğu nedir? Anksiyete türleri nelerdir? Anksiyete belirtileri nelerdir? Anksiyete tedavi nasıldır? Anksiyete tedavi edilebilir mi?
Yorumlar
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler
Keşke söylendiği kadar kolay olsa değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız