Mitolojideki Kıbrıslı bir heykeltıraşın adıyla anılan beklenti etkisi, bir diğer adıyla Pygmalion Etkisi, kendini gerçekleştiren kehanet olarak tanımlanır.
Pygmalion etkisinin temelinde kişinin beklediği şeyin gerçekleşme olasılığının yükseldiği vardır. Aslında düşünceleriniz davranışlarınıza yön verir. Önyargılar, beklentiler sonuçları etkiler. Sosyal psikolojiye göre kişi kendi kehanetini kendi yerine getirir.
Olumsuzluklar olumsuz sonuçları getirir. Yani daha basit anlatmak gerekirse öğrenci ve öğretmen ilişkilerini düşünelim. Öğretmenler bazı başarılı öğrenciler konusunda daha beklentili olurken, başarısız öğrenciler konusunda daha az beklentili olurlar. Öğrencilerin de bu durumu fark etmesiyle başarılı olanların özgüvenleri daha da artar ve beklentiyi karşılayıp başarılı olurlar. Fakat başarısız öğrenciler kendilerinden bir beklenti olmadığını bildiklerinden özgüvenleri de azalır ve beklentiyi karşılayarak başarısız olurlar.
Başkaları üzerinden değil de kendi üzerimizden beklenti etkisini düşünecek olursak, neden kendi kehanetimizi kendimiz yerine getirmeyelim ki? Ama iyi şeyler için. Kendimizden beklentimizi yüksek tutalım. Başaracağımıza inanalım. Özgüvenimiz yükselirken, kaygılarımız azalsın. Böylece başaralım ve kehanetimizi gerçekleştirelim. Ne dersiniz?
Ayrıca Kıbrıslı heykeltıraş Pygmalion’u merak ettiyseniz ve onun kendi kehanetini nasıl gerçekleştirdiğini merak ettiyseniz hemen mitoloji kategorisinden okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Çok ilginç
İnsanın kendi felaketini kendisinin yaratması
Evet kesinlikle öyle
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız