Aralık 22, 2024

Korkular ve Fobiler

Fobi (phobia), çok eskiden öğ­renilmiş ve nedeni sonra­dan unutulmuş olan korkulara veri­len genel isim... Bu korkular, çok yaygın olan "açık alan korku­su"ndan (agoraphobia), "örümcek korkusu"na (arachnophobia) kadar çok geniş bir palete yayılıyor. Fobi­lerin tedavisinde özellikle son yirmi yıldır "davranış tedavisi"ne (behavioral therapy) başvuruluyor.

Korkular ve Fobiler

Davranışçılık kuramının (behavi­orism) temeli Amerikalı B.F. Skin­ner tarafından atılmıştı. Bu görüş daha sonra psikiyatride benimsendi ve tedavi yöntemi olarak psikanali­zin yerini almaya başladı. Özellikle korkuların tedavisinde son derece etkin olduğu görülen davranış teda­visi, yine de psikanalistler ve diğer hekimler tarafından pek tutulma­mıştı. Hatta, Freud Okulu'ndan et­kilenerek yola çıkan, ama sonraları ondan ayrılan psikiyatrist Erich Fromm, davranış tedavisi yöntemi­ni eleştirirken, yöntemi, "geç kapi­talist dönemin tedavi yöntemi" ola­rak nitelemişti. Psikanalistlerin bu yönteme getirdikleri temel eleştiri; davranış tedavisinin, psikanalizde olduğu gibi hastalığın kökenine in­mek yerine, hastalığın belirtilerinin tedavisi üzerinde durmasıydı. Dav­ranış tedavisini benimsemeyen ruh­bilimciler de zaten ilaçla tedaviye devam ediyorlar.

Korkular ve Fobiler

Davranış tedavisinin etkinliği ko­nusunda yapılan en yeni açıklama, Hamburg Üniversitesi Tıp Fakülte­si Psikiyatri Bölümü'nden geliyor. Bu kurumda 13 yıl boyunca 600 korku hastası üzerinde yapılan göz­lemlere göre, dört hastanın 3'ü dav­ranış tedavisi yöntemiyle iyileşmiş bulunuyor. Özellikle son 20 yılda bütün dünyada artış gösteren korku hastalığı o kadar yaygınlaşmış du­rumda ki, Münih'teki Max-Planck Psikiyatri Enstitüsü'nün araştırma­cıları 90'lı yılları, "Korkunun On Yılı" olarak isimlendiriyorlar.

Korkular ve Fobiler

Korku, hepimizde var olan bir duygu... Ama kişide panik ataklar oluşturuyor ve bunlar giderek artı­yorsa; kişi, korku veren durumlarla karşılaşmamak için yaşam tarzını değiştirmeye başlamışsa hastalığın tedavisine girişmek gerekiyor. Davranış terapisindeki kilit kav­ram "korkuyla yüzleşmek" (conf­rontation)... Tedavide hasta, kendi­sinde panik yaratan durumla karşı karşıya getiriliyor ve korku duydu­ğu zaman semptom olarak beliren terleme, kalp çarpıntısı, baş dönme­si vb. durumlarının meydana gelme­yeceğini görerek öğreniyor.

Yorumlar

  • Bazı insanlar için hayat oldukça zor

  • Hepsinin bir sebebi var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kişisel Yazı ve Semboller

Kişisel Yazı ve Semboller

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

Şifa Kaynağı Ormanlar

Şifa Kaynağı Ormanlar

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun