Fobi (phobia), çok eskiden öğrenilmiş ve nedeni sonradan unutulmuş olan korkulara verilen genel isim... Bu korkular, çok yaygın olan "açık alan korkusu"ndan (agoraphobia), "örümcek korkusu"na (arachnophobia) kadar çok geniş bir palete yayılıyor. Fobilerin tedavisinde özellikle son yirmi yıldır "davranış tedavisi"ne (behavioral therapy) başvuruluyor.
Davranışçılık kuramının (behaviorism) temeli Amerikalı B.F. Skinner tarafından atılmıştı. Bu görüş daha sonra psikiyatride benimsendi ve tedavi yöntemi olarak psikanalizin yerini almaya başladı. Özellikle korkuların tedavisinde son derece etkin olduğu görülen davranış tedavisi, yine de psikanalistler ve diğer hekimler tarafından pek tutulmamıştı. Hatta, Freud Okulu'ndan etkilenerek yola çıkan, ama sonraları ondan ayrılan psikiyatrist Erich Fromm, davranış tedavisi yöntemini eleştirirken, yöntemi, "geç kapitalist dönemin tedavi yöntemi" olarak nitelemişti. Psikanalistlerin bu yönteme getirdikleri temel eleştiri; davranış tedavisinin, psikanalizde olduğu gibi hastalığın kökenine inmek yerine, hastalığın belirtilerinin tedavisi üzerinde durmasıydı. Davranış tedavisini benimsemeyen ruhbilimciler de zaten ilaçla tedaviye devam ediyorlar.
Davranış tedavisinin etkinliği konusunda yapılan en yeni açıklama, Hamburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nden geliyor. Bu kurumda 13 yıl boyunca 600 korku hastası üzerinde yapılan gözlemlere göre, dört hastanın 3'ü davranış tedavisi yöntemiyle iyileşmiş bulunuyor. Özellikle son 20 yılda bütün dünyada artış gösteren korku hastalığı o kadar yaygınlaşmış durumda ki, Münih'teki Max-Planck Psikiyatri Enstitüsü'nün araştırmacıları 90'lı yılları, "Korkunun On Yılı" olarak isimlendiriyorlar.
Korku, hepimizde var olan bir duygu... Ama kişide panik ataklar oluşturuyor ve bunlar giderek artıyorsa; kişi, korku veren durumlarla karşılaşmamak için yaşam tarzını değiştirmeye başlamışsa hastalığın tedavisine girişmek gerekiyor. Davranış terapisindeki kilit kavram "korkuyla yüzleşmek" (confrontation)... Tedavide hasta, kendisinde panik yaratan durumla karşı karşıya getiriliyor ve korku duyduğu zaman semptom olarak beliren terleme, kalp çarpıntısı, baş dönmesi vb. durumlarının meydana gelmeyeceğini görerek öğreniyor.
Yorumlar
Bazı insanlar için hayat oldukça zor
Hepsinin bir sebebi var
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız