Merhamet yorgunluğu bir tür tükenmişlik halidir. Sağlık çalışanlarında hastalara bakım sonucu iş görenlerde meydana gelen yıpranmışlık, stres bozukluğu merhamet yorgunluğunun oluşmasına neden olabilmektedir. Merhamet yorgunluğu diğer tükenmişlik şekillerinden farklıdır. Bakım hizmeti veren sağlık çalışanlarında hastalardan kaynaklı duygusal, ruhsal, fiziksel ve sosyal tükenmişlik halidir.
Merhamet yorgunluğu oluşan bireylerdeki ortak nokta, travmaya uğramış ya da uğradığını düşünen kişilere hizmet vermeleridir.
İlk kez 1992 yılında Joinson acil serviste çalışan hemşirelerde yapmış olduğu bir çalışmasında resmileştirilmeden ifade ettiği 'merhamet yorgunluğu' kavramını; bakım hizmeti sağlayan hemşirelerin yardım ettikleri kişilerin yaşamış oldukları stresi içselleştirmeleri ve bunun sonucu olarak bakım sağlayan kişileri etkileyen tükenmişlik hali olarak belirtmiştir.
Figley merhamet yorgunluğu kavramını “travmatik olayları yeniden yaşama, bu olayların hatırlatıcılarından kaçınma ya da devamlı uyarılma gibi bir ya da birden fazla yolla kendisini gösteren, birikmiş tükenmişliğin etkilerinin de eklendiği, bireysel ya da birikici travma hikayeleri ile ilgili bir gerginlik ve endişe durumu” olarak tanımlamıştır.
kaynak: SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA MERHAMET YORGUNLUĞU, MERHAMET MEMNUNİYETİ VE MERHAMET KORKUSU, Arş. Gör. Gülizar Gülcan ŞEREMET, Öğr. Gör. Nazmiye EKİNCİ, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, Yıl: 2021, Cilt: 12, Sayı: 29, 330-344.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız