Yeterli saat uyusanız da ve uykunuzu alsanız da hiç uyumamış gibi yorgun şekilde uyandınız mı? Sağlık sorunu olmayan kişilerde bu durum çok nadir görülür. Bu durumun her gün yaşanması durumuna hipersomni denilir ve bir çeşit uyku bozukluğudur.
Hipersomni hastaları gece uykusunu yeterli seviyede alsalar da sabah kalktıklarında yorgun hissederler. Hipersomni hastalığı olan kişiler gün içerisinde iki- üç kez uyuma eğiliminde olurlar. Ama yine yorgun uyandıkları için uykusuzluk çekerler ve enerjilerini toplayamazlar.
Uyku hali durumunu baz alarak bende hipersomni hastası olabilir miyim diye düşünüyorsanız acele etmeyin. Çünkü hastalık sadece bununla sınırlı değildir. Uykusuzluğunuzun altında depresyon, stres, aşırı iş yükü, sosyal çevrede yaşanan olumsuzluklar ve dengesiz beslenme gibi nedenler yatıyor olabilir.
Bu yüzden hipersomni hastalığını detaylı inceleyelim.
Birincil Hipersomni
Birincil hipersomni türünde hipersomniyi tetikleyen başka bir hastalık bulunmamaktadır. Birincil hipersomniyi ise üçe ayırmak mümkündür. Bunların arasında ilk tür Narkolepsi Tip 1’dir. Narkolepsi Katapleksi adı da verilen bu tür beyin ve beyin omurilik sıvısında bulunan hipokretin isimli nörotrasnmitterin yeterli seviyede bulunmaması sonucunda tetiklenir. Bu ilk tür 10-25 yaş aralığında daha yaygın görülmektedir. Narkolepsi Katapleksi sendromunda halüsinasyonların görülmesi olasıdır.
Narkolepsi Tip 2, bu sendromda hipokretin seviyeleri normale daha yakın olduğundan semptomları ilk türe göre daha hafiftir ve daha çok ergenlik çağında görülür. Üçüncü tür ise Klein-Levin Sendromudur. Bu sendromda tekrarlayan hipersomni atakları, mental bozukluklar ve psikiyatrik bozukluklar görülebilir. Bu atakları haricinde gün içinde uykulu olmazlar ancak atakları bazen haftalar bazen aylarca sürebilir.
İkincil Hipersomni
İkincil hipersomnide hastalık belirli bir nedene bağlı olarak gelişir. Bu nedenler arasında epilepsi, obezite, parkinson, uyku apnesi, tümör, sinir sistemi rahatsızlıkları, ensefalit ve hipotrioidizm gibi tıbbi rahatsızlıklar bulunabilir. Bunların haricinde sigara, yüksek miktarda alkol ve alkol bağımlılığı, sakinleştirici özelliği olan ilaçlar, kas gevşeticiler, tansiyon düşürücü haplar ve epilepsi ilaçları gibi maddeler hipersomniye yol açabilir.
Eğer gerçekten çok stresli bir dönemden geçiyorsanız, okulunuzda veya işinizde yük altında bırakılıyor ve ailenize bile vakit ayıramayacak hale geliyorsanız da hipersomni atakları geçirmeniz mümkündür. 7 ila 9 saatlik bir uykuyu vücudunuza sağlamaya çalışmalı ve stres seviyenizi arttıran unsurları hayatınızdan çıkarmalısınız.
HİPERSOMNİ BELİRTİLERİ
İlk belirtisi uykusuzluk hissidir. Gece normal bir saatte uyuduğunuz ve sabahta çok erken kalkmadığınız durumda dahi, yani 7-9 saat arası bir uyku süreci geçirdiğinizde dahi, sabah uyandığınızda uykusuz hissediyorsanız ve bu uykusuzluk hissi gün içerisinde yayılıyorsa bu bir belirti olabilir. Bunun haricinde halüsinasyon görme, gün içerisinde tekrarlayan baş ağrısı durumu, daha asabi ve sinirli davranma, iştahsızlık, unutkanlık ve hatırlamada güçlük çekilmesi gibi durumlar da hipersomni hastalığının bir belirtisi olabilir.
Belirtilerin hiçbiri kesin hastalık teşhisi koymaz. Şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Yorumlar
Bu denli bir çalışmasının olduğunu ilk kez. Teşekkür ederim
Az uyumak bazen çok uyumaktan daha dinlendirici oluyor
AY BU BEEEENNNN ÜÇ GÜN UYUSAM GENE YORGUN OLURUM
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız