Eylül 08, 2024

Normalliğin Tanımı - Friendz10

Herhangi bir insanın normal ya da anormal olduğunu söylediğiniz zaman burada karşınıza normallik ya da anormallik kavramının öznel olmasından dolayı aslında son derece yanlış bir çıkarımda bulunabilme ihtimaliniz ortaya çıkar. Çünkü özler bir kavramda yorum yaptığı zaman doğru veya yanlış gibi bir fikir ortaya atmanız pek mümkün olmaz. Çünkü size göre doğru olan şey başkasına göre yanlış olabilir. En azından öznel kavramlarda bu böyledir ve normallik de öznel bir kavram olduğuna göre o zaman bir insana normal ya da anormal demek son derece saçma olacaktır. Burada normalliği veya anormalliği ölçmenin en iyi yolu aslında içinde bulunulan toplumun azınlık ve çoğunluk durumuna bakarak normallik veya anormallik çıkarmayı yapmak olacaktır.

Normalliğin Tanımı - Friendz10

Örneğin bir toplumda insanların neredeyse %90'ının gözleri çekik ve boyları da genel olarak 1,70 ile 1,60 civarında olsun. Buradan şunu anlayabiliriz ki görsel olarak bu toplumun normali çekik gözlü olmak ve 1,60 ile 1,70 arasında bir boya sahip olmaktır. Çünkü çoğunluk böyledir. Bu sebepten dolayısıyız 1,80 ile 1,90'lı boylarda olup da iri gözlü birisi olursanız bu toplum içinde normal olmayacak şekilde sınıflandırılırsınız. Bunun sebebi sizin kusurlu olmanız değildir. Sizin eksik ya da fazla olmanız da değildir. Sadece sizin çoğunluktan farklı olmanızdır. Günümüzde normalliğin tanımı aslında kabaca bu şekildedir. Normallik eşittir çoğunluktur.

Normalliğin Tanımı - Friendz10

Çoğunluğu uymadığınız zaman anormal olarak sınıflandırılırsınız. Ama bu sınıflandırmayı yapanlar da yine diğer insanlar olduğu için aslında onların ne düşündüğü de o kadar önemli değildir. Çünkü diğer insanlar da aslında sizin kadar zekildir. Sizden üstün bir yanları olmayacaktır. Bu sebepten dolayı sizi normal ya da anormal olarak sınıflandırmalarının pek bir önemi yoktur. Sizden üstün bir canlı değil karşınızdaki. O da sizin gibi bir insan. O yüzden sizin ne olarak sınıflandırdığının büyük bir önemi yoktur. Sadece çoğunluk olmadığınızı gösterir. Bu o kadar farklı olduğunuzu gösterir. 

Yorumlar

  • Çoğunluk normal olana dönüşür

  • Öznel bir durum da olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kim Olduğumuz

Kim Olduğumuz

İnsanın Kendisiyle Mücadelesi

İnsanın Kendisiyle Mücadelesi

Dünyaya Yetişme Paniği

Dünyaya Yetişme Paniği

Oyun Oynamayı Bırakmak

Oyun Oynamayı Bırakmak

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun