Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) başkalarında olup, kendisinde olmayan ve olmasını isteme durumunun ilk adımı olarak sayılır. Elinde olan şeyleri kaybetmeme korkusu üzerine kurulu olan bir kıskançlıktır. Bu durum kişide değersizlik, çaresizlik duygularını getirir ve kendine güvensizliğin göstergesidir.
OTHELLO SENDROMU (PATOLOJİK KISKANÇLIK) BELİRTİLERİ
- Birlikte olunan kişiyi herkes ve her şeyden saplantılı şekilde kıskanmak
- Olmadık senaryolar kurarak karşıdakine inanmamak
- Partnerden ayrılmayı fobi haline getirmek
- Basit bir olaya bile aşırı tepki vermek
- Aşırı saldırganlık ve şiddet eğilimi
- Saplantılı şekilde karşıdakini her şeyden kısıtlama eğilimi
Othello Sendromunda kişi kendi durumunun farkında dahi olsa, dürtülerini kontrol edemez. Bu nedenle mutlaka bir uzman desteği almalıdır. Kişi destek almazsa kendisi ve hayatındaki insan için zor zamanlar yaşatabilir. İçinden çıkılamaz durumlara sürüklenebilir.
Othello Sendromu, ikili ilişkileri büyük ölçüde etkiler.
OTHELLO SENDROMU (PATOLOJİK KISKANÇLIK) KLİNİK TABLOSU
- Hayatındaki kişileri aynı cinsten arkadaşları ile bile görüştürmezler. Evden çıkarmamaya kadar gidebilirler.
- Partnerleri tarafından aldatılacaklarını düşünür ve en olmadık şeyleri ipucu kabul ederler. Aldatıldığına kanıt sayarlar.
- Birlikte olunan kişiyi aradığında cevap vermemesi ya da telefonu geç açması,
- Bir yere giden partnerin döneceğini söylediği saati dakika geçirmesi,
- Partnerin kıyafetinde saç teli bulması,
- Eğer partner evde kalıyorsa birey evden çıkıp döndükten sonra evdeki eşyaların yerlerinin değişmiş olması
- Partnerin telefonunda şifrenin olması
- Othello sendromuna sahip bireyler için aldatılmaya kanaat getirmeye yeten ipuçları olarak görülür.
- Partnerine hakaret ederek onun da değersiz ve güçsüz hissetmesine neden olurlar. Onun da özgüvenini kırarak psikolojik olarak çökmesini sağlamaya çalışırlar.
OTHELLO SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Kesin bir neden bulanamamıştır. Ortaya çıkışının altında özgüven eksikliği olduğu düşünülmektedir. Othello Sendromlu kişiler özgüven eksikliği yaşayarak yetersizlik duygusuna kapılmaktadırlar. Bu sebepten karşı tarafın kendisini aldattığını, gizli işler çevirdiğini düşünmektedirler.
Othello Sendromlu kişilerin aile geçmişlerinde, genelde aşırı korumacı bir anne ve sadist bir baba olduğu görülmektedir. Bu şartlarda büyüyen bireyler ikili ilişkilerde konumunu tam kestiremediğinden, karşıdakine ne kadar güveneceğini belirleyememektedir.
Patolojik kıskançlığın gelişimini alkol, uyuşturucu gibi maddeler ve aynı zamanda şizofreni de etkilemektedir.
OTHELLO SENDROMU TEDAVİSİ
Kıskançlık ve patolojik kıskançlık arasındaki fark ayırt edilemedikçe bu bir rahatsızlık olarak görülmemektedir. DSM-V tarafından hazırlanan teste göre teşhis konulur.
Teste göre:
- Bir ay ve daha fazla süren tek bir sanrının olması (hastanın partnerinin onu aldattığına dair kontrol edilemez düşünceleri)
- Şizofreni tanı kriterlerinin karşılanmaması (olmayan sesleri duyma, gerçekte var olmayan görüntüleri görme gibi)
- Hastanın işlevselliğinin bozulmamış olması yani durum hastanın günlük yaşantısını etkilemez sadece partnerine karşı olan bir durumdur.
- Rahatsızlığın bir madde kullanımı ya da başka bir tıbbi durumla açıklanmaması, beden dismorfik bozukluğu ya da obsesif kompulsif bozukluk gibi diğer ruhsal hastalıklarla daha iyi açıklanmaması kriterleri sorgulanarak tanı konulmaktadır.
Tedavinin ilk aşaması Othello Sendromunu ortaya çıkaran, altta yatan sebeplerin teşhis edilmesidir. Bireyin maruziyet ve tepkilerini önlenmesini sağlayan davranışsal yöntemler kullanılırken aynı zamanda bilişsel açıdan da yeniden yapılanma sağlanır.
Çift ve aile terapisi de etkinliği yüksek olan bir yöntemdir. Çiftler arasındaki sorunların incelenerek tedavi edilmesi yoluna gidilebilir.
Davranışsal terapi, bireysel psikoterapi, iç görü odaklı psikoterapiler de işe yarayan yöntemlerdendir. Terapi yöntemi işe yaramazsa ilaç tedavisi tercih edilebilir.
OTHELLO SENDROMU TEDAVİ EDİLMEZSE
Genelde göz ardı edilen bu aşırı kıskançlık durumu tedavi edilmezse PSİKOLOJİK ŞİDDET ARTAR, FİZİKSEL ŞİDDETE DÖNÜŞEBİLİR. İleri aşamalarda CİNAYETE KADAR VARABİLEN tablolara dönüşebilir.
Yorumlar
bu durumdaki insanları hayatımızdan çıkarmalıyız
Cinayete sebep olabileceğini hiç düşünmemiştim...
Kıskançlığın bu kadarı da fazlaymış artık
Kıskançlık deyip geçmeyin!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız