Bir insanın hayatta ne zaman harekete geçeceği veya ne tür durumlarda harekete geçeceği konusunda bir bakış açısı tutuyor olsak, aslında insanların fayda gördüğü zamanlarda harekete geçtiğini söyleyebiliriz. Ancak burada oluşan farklılıkların temel sebepleri vardır. Yani fayda kime göre neye göre faydadır. Kimi insan için fayda hayattan keyif almak, eğlenmekken kimi insan için ise fayda daha çok çalışmak, daha çok kendini geliştirmektir. Kimi insan için fayda kazancını arttırmakken kimi insan için ise fayda kendine düzgün, güzel bir hayat inşa edebilmektir. Veyahut da kimi insan için fayda hayatta amacına ulaşabilmektir.
Yani fayda kavramında insanların anladığı tüm o farklılıklar aslında faydanın da insandan insana değişmesine ve insanların birbirinden farklı şekilde hareket etmesine sebep olabilmektedir. Fayda kavramının farklılığı işte tam olarak böyle bir şeydir. Ancak bu insanların fayda gördükleri zaman harekete geçtiklerini değiştirmez. Sadece fayda kavramı kişiden kişiye göre değişir. Bu yüzden bir insanın ne yapacağını bilmek için faydadan anladığı şeyin ne olduğunu bilmek önemlidir. Fayda kavramını oluşturan en önemli şeylerden birisi ise bireyin vizyonudur.
Bir bireyin vizyonu geliştikçe geleceğe yönelik daha sağlam öngörülerde bulunup, daha iyi planlar kurup, bir de o planları uygulayacak iradesini geliştirdikçe faydaya olan bakış açısı da büyük bir oranda değişecektir. Ve bu şekilde fayda kavramı bireydeki daha da gelişmiş bir hale gelecektir. Yani bir bireyin faydaya olan bakış açısı onun entelektüel birikimiyle, iradesinin düzeyiyle ve hayata karşı olan vizyonuyla doğrudan ilgilidir diyebiliriz.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız