Günlük hayatta etrafımızda bir sürü uyarı ve açıklama görebilir ya da duyabiliriz. Örneğin trafik levhaları dan tutunda reklam panolarına kadar hepsi bir uyarıcıdır aslında. Bu uyarıcılar insanları belli konularda yönlendirmek ya da uyarmak amaçlıdır. Uyarma amaçlı olanlar insanların güvenliği içindir. Örneğin yol çalışması olan bir trafik levhası insanların kaza yapmasını önler. Ama bir de reklam panoları ya da sürekli tekrar eden uyarı seslerini ele alalım.
Reklam panolarının tek amacı insanlara reklama konu olan ürünü satmaktır. Bu insanların sadece tüketmesi için yapılmıştır ve tek amaç maddi kazançtır. Bir de sesli uyaranlar vardır. Örneğin bir yerde otururken sizden kan bağışı yapmanızı isteyen ve bu konuda bir şeyler anlatan hoparlör sistemine bağlanmış bir ses kaydı sürekli çalar. İnsanın adeta beynini şişirir ve bir süre sonra yıkamaya başlar. Aslında tüm uyarıların beyin yıkama özellikleri vardır.
İnsanlar uyarıları gördükleri ya da duydukları her an sanki o uyaranı bir hayat kanunu gibi algılamaya başlayabilirler. Bu tıpkı bir şeyleri ezberlemek için sürekli tekrar etmeye benzer. Bir süre sonra ezberlemeye çalıştığımız şey beynimizde yer eder. Sürekli tekrar eden uyarılar da bir süre sonra beynimizde yer eder. Sanki uzun vadeli bir hipnotize çalışması gibi. İnsanları istenilen yöne yine onların iradelerini kullanarak yönlendirmenin harika bir yolu.
Yorumlar
belki olabilir
Bence bu uyaranlara gösterilen durum tamamen kişide bitiyor
İnsanın resmen beynini emiyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız