Şarkı sözlerinin sahibi olan İhsan Raif Hanım, 1877’de Osmanlı eliti bir ailede dünyaya geldi. Babası Mehmed Raif Paşa, II. Abdülhamit döneminde bakanlık ve valilik yapan sarayın gözde isimlerindendi.
İhsan Raif Hanım, Rıza Tevfik gibi önemli hocalardan eğitim aldı. Saltanat mensuplarına denk bir eğitim almasına babası da özen gösterdi.
İhsan Raif Hanım 13 yaşındayken Taş Konak’ta talihsiz bir olay yaşandı. İhsan Raif Hanım kardeşi Belkıs ile odasında oynuyordu. Sonrasında bir gürültü koptu. Kapı açıldı ve içeri Reji memuru Mehmet Ali girdi. İhsan Raif Hanım sonrasında hatıralarında bu olaydan “Arap bacıların komplosu” olarak bahsetti.
Hiçbir temas gerçekleşmedi, Mehmet Ali korktu. Ama İhsan Raif’in adı kirlenmişti. Bu yüzden babası ailenin ve İhsan Raif’in ağlamalarına, söylediklerine aldırış etmeden, İhsan Raif’i Mehmet Ali ile evlendirdi. Fakat bir sürgün havasında İzmir’e gönderdi.
1890’da 13 yaşında, 14 sene dönemeyeceği İstanbul’a veda ederken, hiç istemediği bir evliliğin içinde, çocukluğundan, ailesinden koparken bu şiiri yazar.
“Kimseye etmem şikâyet; ağlarım ben halime
Titrerim mücrim (suçlu) gibi baktıkça istikbalime
Perde-i zulmet (karanlık perdesi) çekilmiş korkarım ikbalime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime…”
Kaynak: 1
Yorumlar
nasıl güzel bir zevk
Atamın sanat zevki muhteşem
Her konuda olduğu gibi müzik zevki de harika değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız