1564’te Warwickshireda Stratford-upon-Avon’da doğan İngiliz şair William Shakespeare, en büyük oyun yazarlarındandır. Yarattığı karakterlerde insan doğasının en değişmez özelliklerini şiirsel bir dille ele aldığı için oyunları her dönemde ve her ülkede en çok sahnelenen oyun yazarıdır.
Hayatı hakkında çok az bilgi bulunan William Shakespeare, muhtemelen Stratford’daki bir ortaokulda öğrenim gördü. On sekiz yaşındayken, kendisinden yaşça büyük olan Anne Hathaway ile evlendi. Sonrasında Strarford’u terk eder ve 1592’ye kadar olan yaşantısına dair bilgi yoktur.
1954’te bir tiyatro topluluğunda yazar ve oyuncu olarak çalışan Shakespeare, kendi yazdığı oyunlarda da küçük roller alıyordu. Chamberlain Topluluğu’nun önde gelen oyuncularındandı. 1954’te oyunları yayımlanmaya başladı. Yazdığı oyunlar döneminin tüm özelliklerini taşıyordu. Bu yüzden başarıyı kısa sürede yakaladı. Başarıyla kazancı da artan William Shakespeare, 1599’da kendi oyuncu topluluğu için Londra’daki Globe Tiyatrosu’nun hisselerinin bir bölümünü satın aldı. Londra’da birkaç yıl daha kaldıktan sonra Stratford’a geri döndü.
Shakespeare trajedilerinde tüyler ürpertici bir gerilim hakimdir. Komedilerinde ise benzersiz bir güldürü yeteneği vardır. Esprili komediler, romantik oyunlar, cinayet, öç alma, trajedi alanlarının tümünde ustaydı. Bu çeşitliliğinin yanında Shakespeare karakterleri kitap karakteri gibi gözükmezdi. Onun yarattığı karakterler fazlaca yaşamın içindendir.
Shakespeare’in çok ünlü karakterleri vardır. Bunlar arasında yoruma açık bir kişiliği olan Danimarka Prensi Hamlet de vardır. Acı çekmek veya intihar ederek acıyı dindirmek arasında boğuşan Hamlet’in ikilemini hepimizin diline pelesenk olan şu cümleyle diler getirdi:
“Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu!”
Hamlet, Macbeth, Kral Lear gibi trajedilerinde karakterlerin asıl sorunu hırs, kıskançlık, bencillik gibi yönleriyle kendi kusurları ve zayıflıklarıdır.
23 Nisan 1616’da Stratfort’ta katıldığı bir şölenin ardından aramızdan ayrılmıştır. Eserlerinin büyük çoğunluğu Türkçe ’ye de çevrilmiştir.
Yorumlar
“Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu!” sonunda bu sözün nereden geldiğini öğrendim teşekkür ederim
Daha yakından tanımış olduk
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız