Antik Yunan heykelinin en ünlü örneklerinden biri olan Milo Venüsü, eksik kollarıyla hemen tanınır ve Romalılar tarafından Venüs olarak bilinen Yunan aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'i temsil ettiğine inanılır. (Afrodit hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın) Eser 1820'de Ege adası Melos'ta (Milos olarak da bilinir) keşfedildi. Gemisi Melos limanına demirlemiş olan Fransız donanmasında bir sancak olan Olivier Voutier, bir gün karaya çıkıp antika arayarak zaman öldürmeye karar verdi. Voutier, antik bir tiyatronun kalıntılarının yakınında kazı yaparken, yapı malzemesi olarak kullanmak üzere yakındaki bir duvardan taşları kaldıran yerel bir çiftçinin duvarın içinde bir şey bulmuş gibi göründüğünü fark etti. Voutier araştırdıktan sonra, çiftçinin bir kadın heykelinin üst yarısını bulduğunu öğrendi. Heykelin potansiyel olarak önemli olduğunu fark eden Fransız, çiftçinin de yardımıyla, heykelin alt yarısını çok da uzak olmayan bir yerde ortaya çıkardı. Voutier, üstlerine keşiften bahsetti ve Fransızlar, Milo Venüsü olarak bilinen eseri nispeten mütevazı bir meblağ karşılığında satın aldı. 1821'de Fransa'ya geldi ve bugün bulunduğu Louvre Müzesi'ne bağışlayan Louis XVIII'e sunuldu.
Louvre başlangıçta Venus de Milo'yu Yunan klasik döneminden bir başyapıt olarak tanıttı. Ancak şimdi Milo Venüsü'nün, Helenistik çağ olarak bilinen daha sonraki bir dönemde, MÖ 100 civarında üretildiği düşünülüyor. Aslen iki mermer bloktan oyulmuş ve daha sonra bir araya getirilmiş olan heykel, tepeden tırnağa 6 fit 7 inç duruyor ve hakkında çok az şey bilinen Antakyalı Alexandros adlı bir sanatçının eseri.
Venüs de Milo'nun kayıp uzuvlarına gelince, 1820'de Fransız ve Türk denizcilerin sanat eserine sahip olmak için yarıştığı sırada Melos kıyısında bir kavga sırasında kırıldıkları uzun zamandır iddia ediliyordu. Ama aslında, bugün çoğu bilim insanı, heykelin Voutier ve çiftçi tarafından bulunduğunda kollarının zaten kayıp olduğuna inanıyor. (Ayrıca, antik çağda heykelin kollarını, başını ve kulaklarını süslediğini söyleyen metal mücevher alimlerinin yanı sıra yüzündeki, saçındaki ve perdesindeki renkli boya da şimdi eksik.) Kanıtlar öne sürse de, Milo Venüsü'nün orijinal pozu hakkında spekülasyonlar devam ediyor. bir zamanlar sol elinde bir elma tuttuğu öne sürülüyor.
kaynak: https://www.history.com/news/what-happened-to-the-venus-de-milos-arms
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız