Ekim 23, 2024

21 EYLÜL: DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

Alzheimer hastalığı günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik, semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir.

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır.

Hastalığın her ne kadar en önemli risk faktörü olan ileri yaş değiştirilebilir bir neden olmasa da sağlıklı beslenme, zihinsel ve fiziksel egzersiz, sigarayı bırakma ve alkol kullanmama, stresten uzaklaşma, sosyalleşme ile diğer risk faktörleri azaltılabilir. Bu denli önemli ve sık görülen Alzheimer hastalığı için farkındalığı arttırmak, hastalığın erken tespitini sağlamak amacıyla 21 Eylül tarihi tüm dünyada Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmiştir.

21 EYLÜL: DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

kaynak: https://yenimahalleeah.saglik.gov.tr/TR,553489/21-eylul-dunya-alzheimer-gunu.html#http://hastane.ankara.edu.tr/2021/09/19/21-eylul-dunya-alzheimer-gunu/

Yorumlar

  • çok önemli

  • Çok önemli bir gün

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun