Ocak 27, 2025

Ahlaki Yargılama Yetisi ve Teknoloji

Ortada o kadar çok spekülasyona dönük iddia ve haber dolaşıyor ki, alışık olduğumuz için bu tip haberlerin birçoğu sıradanlıktan öteye geçemiyor. Ama dünyanın önde gelen araştırma enstitülerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) gerçekleştirilen ve oldukça önemli sonuçları olabilecek bir çalışma, hem bu işle uğraşan bilim insanlarını hem de yazıyı okuduktan sonra siz okurları bayağı şaşırtacak türden!

Ahlaki Yargılama Yetisi ve Teknoloji

Yapılan işler, niyetlere göre değerlendirilir. Nasıl ki bir kişiye kazara zarar verme ile bilinçli bir şekilde zarar verme açısından farklılık varsa, iyilik adı altında yapılan yardımların da samimi olarak yapılması ile bir menfaat ya da gösteriş amaçlı yapılması açısından fark vardır. Başkalarının ruh halini yorumlama, mantığını çözümleme, isteklerini ve niyetlerini anlayabilme yetisi demek olan ve bilişsel bilimcilerin “akıl teorisi” adını verdikleri bu kavram aslında insanoğlunun çok küçük yaşlarda edindiği ve hayatta kalma becerisinin temel unsurunu oluşturan bir olguyu içeriyor.

Ahlaki Yargılama Yetisi ve Teknoloji

Ahlaki yargılama yapmaya yönelik başkalarının niyetlerini okuyabilme işini, insanoğlunun hangi beyin fonksiyonları ile yapabildiği uzun bir zamandır nörologların cevabını aradığı sorular arasında yer alıyordu. MIT Beyin ve Bilişsel Bilimler Bölümü’nden Prof. Rebecca Saxe yaklaşık on yıl kadar önce yaptığı çalışmalarda, sağ kulağın arkasında beynin yukarı yüzeyinde yer alan sağ temporo-parietal bölgenin (TPJ) akıl teorisi ile ilişkisini keşfetmiş. Daha sonraki dönemde fonksiyonel MR (fMRI) tekniği kullanarak yaptığı çalışmalarla başkalarının düşünceleri, niyetleri ve inançları hakkında aktif olarak hüküm yürütülürken beynin sağ temporo-parietal bölgesinin yüksek derecede aktif olduğunu göstermiş.

Ahlaki Yargılama Yetisi ve Teknoloji

Burada akla gelen ilk temel soru, acaba bu bölge ve akıl teorisi arasındaki ilişki bir sebep-sonuç ilişkisi mi yoksa bir korelasyon ilişkisi mi? İşte Prof. Saxe ve ekibinde yer alan diğer bilim insanları araştırmayı bir adım daha ileri götürüp bu konuyu incelediler.

Yorumlar

  • peki ne sonuca vardılar

  • Sizce de böyle olabilir mi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsseli Kuşlar

Cüsseli Kuşlar

Dev Cüsseler Doğa Şartlarıyla Mı Alakalı?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendine Dönmek

probiyotik

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

bubble30
Nielawore

ROCKET FOOTAGE IN 3 MINUTES: FALCON 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun