Mısır’daki Piramitler’i artık dünyada bilmeyen yoktur herhalde. Özellikle dünyanın yedi harikasından biri olan ve nispeten bozulmamış olarak günümüze kadar gelebilen Keops Piramidi, şaşırtıcı özellikleriyle yıllar boyu birçok kişinin ilgisini çekmiştir.
New York Üniversitesi’nde gerçekleştirilen güncel bir çalışma, piramitlerin ilginç bir kullanım alanını ortaya çıkardı: Ambalaj sektörü. Bu çalışmaya göre tetrahedron olarak da adlandırılan üçgen piramit (dört tane üçgen yüzü olan piramit), bir kabın içine rastgele doldurulma açısından çok verimli bir şekil. Alexander Jaoshvili ve çalışma arkadaşları, çeşitli çaplardaki silindir kaplar kullanarak piramit, küre ve elipsoit şekilli nesnelerle bir dizi deney yapmışlar.
Bu deneylerde, ilk olarak silindir kap belirli şekildeki nesnelerle dolduruluyor, daha sonra kap sallanarak nesnelerin yerleşmesi sağlanıyor. Bu sayede rastgele doldurma işlemi yapılmış oluyor. Deneylerin sonucunda piramit şekilli nesnelerin kabın % 76’lık hacmini doldurduğu gözlenirken, küreler % 64’lük bir kısmı, elipsoitler ise ancak % 74’e kadar olan hacmi doldurabilmiş.
Bu sonuçlar küresel ve elipsoit cisimlerin bolca kullanıldığı (bonbon, çikolata ve şekerleme) gıda sektörü açısından ilginç bulgular sunarken, aynı zamanda materyal üretim sektörü için de önem arz ediyor. Örneğin çalışmada yer alan Prof. Paul Chaikin’in de belirttiği gibi, üretim sürecinde eğer üçgen piramit şekilli materyal tozları kullanılırsa daha yoğun, katı ve dayanıklı seramik üretimi mümkün olabilir.
Yorumlar
Seri üretime geçerler herhalde
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız