Ekim 05, 2024

Asırlık İstanbul Düğünleri

Geleneklere göre, iki bayram ara­sı düğün yapıl­maz; özellikle evlenme düğün­leri, temmuz ve ağustos ayla­rına denk düşürülür. Nişanın, nikâhın, düğünün tören tarz­ları, dünden bugüne ülkemiz­de de elbette ki çok değişti. Ama temmuz-ağustos zaman­laması, hâlâ geçerliliğini koru­yor diyebiliriz.

Asırlık İstanbul Düğünleri

Aslında, toplumsal yaşa­mın 'en kutsal kaynaşma ku­rumu' kabul edilen evlilik, her çağda parlak ve şatafatlı tö­renlerle taçlandırılır. Ama gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı eski zaman düğünlerinin, aile kurumu içinde, apayrı bir yeri vardı. İşte biz de bu ay, mevsimin gündemine uyup bir 'dü­ğün törenleri' gezisi yapalım istedik. Ama bunun için, farklı bir dönem seçip kimi âdetleri bugün bile süren eski zaman düğünlerine çevirdik gözlerimizi: Cumhuriyet Tür­kiye'sinin ilk yıllarında hızla değişen yaşam biçiminin ön­cesine, Osmanlı'nın son dö­nem saltanat yıllarındaki evli­lik törenlerine kuşbakışı bir göz atalım istedik.

Asırlık İstanbul Düğünleri

Bunun için de önce, Ser­met Muhtar Alus, Musahipza­de Celâl ve Refik Halid Karay ve gibi yazarların, 'eski hanı­mefendilerden' dinledikleri 'tantanalı ve şatafatlı' düğün­lerin öykülerine göz attık. Sonra da İstanbul'un Bü­yükdere semtindeki Sadberk Hanım Müzesi'nin kimi bö­lümlerini gezdik, eski zaman düğünlerinin kimi safhalarını gözlerimizin önüne seren gö­rüntüleri izledik; Müze'nin müdürü Çetin Anlağan ve sa­nat tarihçisi Lale Görü­nür'den bilgiler aldık.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun