Değerli önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ‘ata’ denmesinden pek hoşlanmazdı. Fakat bir o kadarda kitap okumakla arası çok iyiydi. Öncelikle yanlış bir bilgiyi düzeltmekle başlayalım. Atatürk’ün en sevdiği kitap Çalıkuşu değildir. Fakat Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabından çok etkilenmişti. Hatta İsmet Paşa’ya okuması için verdi.
Lacivertten hoşlanmayan Atatürk’ün tüm gömlekleri de beyazdı. Ayrıca kıyafetlerini kendisi tasarlardı. Gömleklerine yedek kol manşeti ve yaka yaptırırdı. Gömleğinin sol göğsünün üzerine dairesel olarak iç içe geçmiş “G.M.K.” harflerini işletirdi. Yine gömleklerinin boynunun iç tarafına “D.Grammatika” yani Kemalat etiketi diktirirdi.
Yemek yemekle pek arası olmayan ulu önderimizin en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye ve pilavdır. Ondan sonra da karnıyarıktır. Öğle yemeklerinde içecek olarak ayran veya limonata tercih ederdi. Fakat sofradan doymadan kalkardı.
14 kitap yazan Atatürk’ün kitaplarından biri de geometri kitabıdır. Bu kitapla Türkçemize; açı, açıortay, alan, artı, beşgen, boyut, çap, çarpı, çember, dış ters açı, iç ters açı, dikey, dörtgen, düşey, düzey, eğik, eksi, eşit, eşkenar, ikizkenar, kesit, konum, köşegen, oran, orantı, paralelkenar, taban, teğet, türev, toplam, uzay, üçgen, yamuk ve yatay kelimelerini kazandırdı.
Ölümünden sonra Mustafa Kemal Atatürk’e , UNESCO tarafından “Yüzyılın Lideri” unvanı verildi.
Yorumlar
Atam, ben de geometriyi çok seviyorum!
CANIM ATAM
Atam benim hem bu milletin kurtarıcısı hem de öğretmeni oldu. Böyle bir insan gelmez bir daha.
CANIM ATATÜRK!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız