Bilgi kısa vadede değeri anlaşılmasa da uzun vadede eksikliği halinde değeri anlaşılabilecek son derece önemli bir kavramdır. Bunun örneğini tarih boyunca görüyoruz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki burada bilgiden kast ettiğim sadece bilimsel ilerleme değildir. Bilgiden kast ettiğim bilim ile birlikte çevrede ya da dünyada neler olduğuna veya nasıl gelişmeler olduğuna dair bir bilgi birikimi. Bu tarz bilgi özellikle günümüzde devamlı olarak güncellenme halindedir.
İşte bu bilgiden uzak kalmak uzun vadede gerek birey için gerekse bir toplum için son derece sakıncalı hatta yıkıcı bir durumdur. Tarihte bunun en büyük örneklerinden birisi Osmanlı Devleti'nin 1600'lü yıllardan itibaren yıkılma sürecine girmesinin en büyük sebebi benim burada sözünü ettiğim bilgiden uzun yıllar boyunca uzak kalmasından dolayı yaşanmıştır. Bilgiden uzak kalmamanın en iyi iki yolu vardır. Birisi son derece iyi bir takip yapabilmek.
Burada sosyal ilişkiler veya diplomasi son derece önemlidir. Diplomasi ve sosyal ilişkiler başkalarının yaptığı gelişmeleri takip etmeyi ve kendinize de alabilmeyi sağlayabilir ama bir yere kadar. En iyi yol ise en çok gelişmeyi ve bilgiyi üreten taraf olmak. Böylece zaten en çok bilgiyi siz ürettiğiniz için takip etmeniz gereken tek şey başkalarının hareketleri olacaktır. Bilgiden asla ama asla uzaklaşmamak hatta mümkünse yeni bilgiyi üretebiliyor olmak gerekir.
Yorumlar
Bilgiden uzak kalmak üzücü olabilir ve kişiye bağlıdır
bazen hiçbir şey öğrenesim gelmiyor
Bilgiden uzak kalmanın trajik sonuçları olacaktır
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız