Bugün bir konu hakkında bilgi sahibi olmak dediğimizde, belki de pek çoğumuz bunun gerçekten ne anlama geldiğini bilemeyebiliriz. Aslında pek çoğumuz kendimizi bir konu hakkında bilgi sahibi zannederiz. Peki gerçekten öyle midir? Gerçekten pek çoğumuz belli konular hakkında bilgi sahibi miyizdir? Bunun çok acı bir cevabı var ve bu cevap ne yazık ki hayır. Aslında pek çoğumuz bilgi sahibi insanlar değiliz. Sadece öyle olduğumuzu zannediyoruz. Peki bu işin doğrusu nedir?
Yani bir konu hakkında bilgi sahibi olmak tam olarak neye denir, nasıl bir şeydir? Bunun en doğru cevabı galiba o konu hakkında kafamızda neden diye soracağımız hiçbir sorunun kalmamış olmasıdır. Her sorunun cevabını da kendimizin verebildiği durum, o konuyu gerçekten bildiğimiz bir durumdur. Buna en iyi örnek belki de bir doktordan verilebilir. Bir doktor düşünün, yıllarca tıp akademisini okumuş ve o akademiden mezun olmuş. Veya herhangi bir meslek erbabını da düşünebiliriz. Okuduğu okuldan mezun olmuş ve yıllarca kendi alanında çalışmış. Veya çalışmasa bile en azından okulundan mezun olmuş.
Sizce böyle birisinin ağzından alanıyla ilgili o kişiye herhangi bir soru sorulduğunda, bilmiyorum gibi bir cevap çıkarsa veya bir kelimenin anlamını bile bilmezse o kişi hakkında ne düşünürüz? Bir şeyi bilmediğini düşünürüz. Bir şeyi gerçekten bilmek aslında kendi kendimize veya bir başkası bize bu nedir veya niye böyle gibi bir soru sorduğunda her soruyu cevaplayabilmektir.
Yorumlar
Tüm sorular cevaplanabildiğinde gerçekten öğrenilmiş olur
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız