Dünya tatlişkosu kedilerimiz kolay kolay hasta olmazlar evet ama olduklarında da hemen hal ve hareketlerdeki değişimlerden ayırt edebiliriz. Kedilerimizin yakalandığı hastalığı erken teşhis etmek çok çok önemli yoksa geri dönüşü maalesef olmayabilir. Bu yüzden kedili dostlarım gelin kediler için yaygın olan kedi hastalıklarına beraber bakalım.
KANSER
Kedilerde kanser olur, maalesef evet. Kanserin tam olarak nedenini anlamak zor olsa da kanser, kedilerde kalıtsal ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Kanser hastalığında hücreler kontrolsüz biçimde büyüyerek vücudun diğer dokularını da istila eder.
Kedilerde sıkça görülebilen kanser türü cilt kanseridir. Kulakta, göz kapağında veya burunda skuamöz hücreli karsinomu denilen Güneş’e çok maruz kalınmasıyla ortaya çıkan bir kanser görülebilir. Açık renkli kediler bu kansere karşı daha fazla risk altındadır.
Lenfoma (LSA) da kedilerde sık görülebilen bir başka kanser türüdür. Kedilerin midesinde veya bağırsaklarında bir yumru oluşmasıyla ortaya çıkar. Kedinizin herhangi bir yerinde yumru olup olmadığını kontrol edip, kanser olup olmadığı konusunda endişelerinizi giderebilirsiniz.
Ayrıca kedinizde ağız kokusu, iştahsızlık, davranış değişikliği, geçmeyen yaralar veya cilt enfeksiyonları olduysa mutlaka bir veteriner kontrolüne gitmenizde fayda var.
KUDUZ
Sadece köpeklerde olduğunu mu düşünüyordunuz? Kedilerde de köpekler kadar bu hastalıktan etkilenebilirler. Özellikle beyni ve omuriliği etkileyen viral bir hastalık olan kuduz, %100 ölümcül bir hastalıktır. Enfekte olmuş bir hayvanın ısırığıyla bulaşır. Bazen de kuduz bir hayvanın salyasının, açık bir yaraya değmesi de bulaşıcılık riski yaratır.
Kuduz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması aylar sürdüğü için kedinizin kuduz olup anlamadığını anlamak pek mümkün değildir. Ama kediniz aşırı sinirli, iştahsız ve dengesiz bir yapıdaysa kuduz olabilir. Kuduz kedinizin aniden felç geçirip ölmesine neden olur. Bu sebeple kedinizi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeniz kesinlikle çok önemli.
DİYABET
Kedilerde insülin hormonu az salgılandığı için diyabet oluşabilir. Ya da kedinin vücudu insüline yetersiz miktarda cevap veriyorsa diyabet görülebilir. Örnek vererek anlatalım daha açıklayıcı olsun. Kediniz bir mamalarını yedi ve sonrasında sindirim sistemi glikozu eşit parçalara bölemedi. Bu durumda insülin yeterince salgılanmaz ve kandaki şeker miktarı artar. Bu şekilde hipoglisemi meydana gelir.
Kedişiniz alışılmışın dışında bir nefes kokusuna sahipse, çok fazla veya çok az yemek yiyorsa, aşırı su tüketiyorsa, uyuşuksa, çok sık çiş yapıyorsa, çişini kumun dışına yapıyorsa şüphelenmeli ve veteriner kontrolüne gitmenizde fayda var. Ama endişelenmeyin diyabet kolayca kontrol altına alınabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
Evet biz insanlar gibi kedişlerimizin de idrar yolu enfeksiyonu korkulu bir rüya. En iyi kadınlar anlar bu durumu diye düşünüyorum, daha sık yakalandıkları için. Şimdi biraz kedilerimiz için endişelenebiliriz çünkü idrar yolu enfeksiyonu kediler için ölümcüldür. :(
Genellikle aşırı şişman, kuru mama tüketen ve stres altında olan kedilerde bu hastalık görülebilir. Evde çok fazla kedi olduğunda da bu hastalığın görülme ihtimali artar.
Kediniz idrar yolu enfeksiyonu olmuşsa çok su içme, kanlı idrar, normalde yapmadığı yerlere çişini yapma, çiş yaptığı yeri yalama, çiş yaparken ağlama, iştahsızlık ve kusma gibi semptomlar gösterir. Ya da tuvaletini yaparken zorlanıyorsa HEMEN, ACİLEN veteriner kontrolüne gitmenizde fayda var.
Aman kedişlerimize bir şey olmasın, hepimize ve kedişlerimizin hepsine ayrı ayrı sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.
Yorumlar
Çok hassas olabiliyorlar
Adeta dostumuz gibi olan ev hayvanlarımızı koruyalım
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız