Ocak 10, 2025

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Ulusal Anti-Viviseksiyon Kurumu'nun (NAVS) çabalarıyla ilk kez 1979 yılında gündeme getirilen 24 Nisan Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü, laboratuvardaki hayvanlar için uluslararası bir anma günüdür.

Her yıl milyonlarca canlı fizyolojik ve psikolojik işkenceler gördükleri deneylerde kullanılıyor. NAVS, laboratuvar hayvanlarının yerini alabilecek alternatifler konusunda toplumu bilinçlendirmeyi ve bu hayvanları korumayı / kurtarmayı amaçlıyor.

Hayvanlara eziyet edilmesine göz yummamalı ve onları korumalıyız.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Laboratuvarlarında biyomedikal araştırmalar için her yıl kaç hayvan kullanılıyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl araştırma, test ve eğitimde 25 milyondan fazla omurgalı hayvanın kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ne yazık ki, Amerika Birleşik Devletleri'nde veya dünya çapında kaç hayvanın - veya hangi amaçlarla - kullanıldığına dair kesin ve kapsamlı rakamlar mevcut değil. ABD Tarım Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmalarda kullanılan köpeklerin, kedilerin, primatların, tavşanların, hamsterlerin ve kobayların (bazı vahşi hayvanların ve son zamanlarda çiftlik hayvanlarının) sayısına ilişkin yıllık istatistikleri derlemektedir.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Biyomedikal araştırmalarda en sık kullanılan hayvan türü nedir?

Araştırma için kullanılan hayvanlar (azalan sıklık sırasına göre) şunları içerir: fareler, sıçanlar, kuşlar, tavşanlar, kobaylar, hamsterler, çiftlik hayvanları (domuzlar ve koyunlar dahil), köpekler, primatlar (maymunlar ve şempanzeler dahil) ve kediler. Kurbağalar ve balıklar da yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak kullanımlarına ilişkin güncel istatistikler mevcut değildir.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Bir deney bittiğinde hayvanlara ne olur?

Deneylerde kullanılan hayvanların çoğu, deney sırasında veya sonrasında ötenazi edilir (öldürülür). Laboratuvarlarda her yıl tam olarak kaç hayvana ötenazi yapıldığına dair kesin bir istatistik mevcut değildir. Bazı durumlarda, hayvanlara ötenazi yapılmaz, ancak kullanıldıkları deney sonucunda ölürler.

Hayvanlar üzerinde araştırma yapıldıktan sonra hayvanların evlat edinilmesi veya bir sığınağa yerleştirilmesi son derece nadirdir. Ancak 2000 yılında, araştırmada kullanılan şempanzeler için ulusal bir barınak sistemi kuruldu.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Hayvan kullanımına alternatif bulmak için neler yapılıyor?

Hayvan testlerine alternatifler genellikle daha ucuz, daha hızlı ve daha etkilidir. Hayvan testlerini değiştirmek, insan hastaları riske atmak anlamına gelmez. Aynı zamanda tıbbi ilerlemeyi durdurmak anlamına gelmez. Bunun yerine, hayvan testlerini değiştirmek bilimimizin kalitesini ve insanlığını artıracaktır. Neyse ki, alternatif yöntemlerin gelişimi artıyor. Bilimdeki yenilikler nedeniyle toksisite testi, sinirbilim ve ilaç geliştirme gibi alanlarda hayvan testleri yerini alıyor. Ancak çok daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Hayvan deneylerinin devam etmesinin nedenleri genellikle bilimsel değildir. Hayvanlar üzerindeki test sonuçları, bilim adamlarına güven vermek için hayvanlar üzerinde yapılan önceki testlerle kolayca karşılaştırılabilir.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Alternatif türleri

Hücre kültürleri

Hemen hemen her tür insan ve hayvan hücresi laboratuvarda yetiştirilebilir. Bilim adamları, hücreleri minyatür insan organları gibi 3B yapılara dönüşecek şekilde ikna etmeyi bile başardılar, bu da yeni tedavileri test etmek için daha gerçekçi bir yol sağlayabilir.

İnsan hücreleri, "çip üzerindeki organlar" adı verilen yenilikçi küçük cihazlar oluşturmak için kullanıldı. Bunlar, biyolojik ve hastalık süreçlerinin yanı sıra ilaç metabolizmasını incelemek için hayvanlar yerine kullanılabilir. Akciğeri, kalbi, böbreği ve bağırsağı doğru şekilde taklit eden cihazlar halihazırda üretilmiştir. Nihai hedef, bu çipleri bütün bir "çip üzerinde insan" oluşturmak için kullanmaktır.

Hücre kültürleri, kanserler, sepsis, böbrek hastalığı ve AIDS gibi alanlarda önemli gelişmelerin merkezinde yer alır ve rutin olarak kimyasal güvenlik testleri, aşı üretimi ve ilaç geliştirmede kullanılır.

İnsan dokuları

Gönüllü insanlardan bağışlanan hem sağlıklı hem de hastalıklı dokular, insan biyolojisi ve hastalığını incelemek için hayvan testlerinden daha uygun bir yol sağlayabilir.

İnsan dokusu ameliyattan bağışlanabilir (örn. Biyopsiler, kozmetik cerrahi ve nakiller). Örneğin, yeniden yapılandırılmış insan derisinden ve diğer dokulardan yapılan deri ve göz modelleri geliştirilmiştir ve acımasız tavşan tahriş testlerinin yerine kullanılmaktadır.

İnsan dokusu, bir kişi öldükten sonra da kullanılabilir (ör. Otopsi). Ölüm sonrası beyin dokusu, beyin yenilenmesini ve Multipl Skleroz ve Parkinson hastalığının etkilerini anlamak için önemli ipuçları sağlamıştır.

Bilgisayar modelleri

Bilgisayarların artan karmaşıklığı ile, insan vücudunun yönlerini "modelleme" veya çoğaltma yeteneği her zamankinden daha fazla mümkün.

Kalp, akciğerler, böbrekler, deri, sindirim sistemi ve kas-iskelet sistemlerinin bilgisayar modelleri halihazırda mevcuttur. Mevcut bilgilere ve matematiksel verilere dayalı olarak sanal deneyler yapmak için kullanılabilirler.

BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Gönüllü çalışmalar

Teknolojideki hızlı ilerlemeler, gönüllüleri güvenli bir şekilde incelemek için kullanılabilecek karmaşık tarama makinelerinin ve kayıt tekniklerinin geliştirilmesine izin verdi.

Beynin içini 'görebilen' beyin görüntüleme makineleri, beyin hastalığının ilerlemesini ve tedavisini izlemek için kullanılabilir. Araştırmacıların, sağlıklı gönüllülerle karşılaştırarak nedenleri anlamalarına yardımcı olabilirler.

Mikrodozlama adı verilen yenilikçi bir teknik, insan vücudunda çok küçük dozlarda potansiyel yeni ilaçların nasıl davrandığını ölçmek için gönüllülerde de kullanılabilir. Bu mikrodozlar radyo etiketlidir, gönüllü insanlara enjekte edilir ve hızlandırıcı kütle spektrometresi adı verilen çok hassas bir ölçüm cihazı kullanılarak ölçülür (genellikle kan örneklerinde).

Tıp bilimini ilerletmek için insanlara rıza gösterme konusunda beslenme, uyuşturucu bağımlılığı ve ağrı için daha az ileri teknoloji çalışmaları da yapılabilir. Bu çalışmalar, hayvan testlerinin değiştirilmesine yardımcı olabilir.

İnsan tıbbi atılımları

  • Hayvan araştırmacıları 1920'lerde köpeklerden pankreası çıkarmadıkça insülin tedavisinin keşfedilemeyeceği söylendi. Ancak tıbbi araştırmanın diğer alanlarında olduğu gibi, önemli ipuçları aslında insan hastaların gözlemlerinden çok daha önce geldi.
  • Parkinson hastalarında beyin cerrahisi, maymunlarda iddia edilen bir "keşif" ten on yıllar önce, semptomları iyileştirmek için beyne yerleştirilecek Derin Beyin Stimülasyonu elektrotlarının en iyi yeri belirledi.
  • Alois Alzheimer, Alzheimer hastalığının temel özelliklerini ilk kez 1906'da hastalardan öldükten sonra beyin bölümlerini inceleyerek tanımladı.
  • İnsan popülasyonu çalışmaları, sigaranın kansere neden olduğunun keşfedilmesine yol açtı. Sigara içmek farelerde ve sıçanlarda kansere neden olmaz.
  • Avustralyalı bir doktor mide ülserlerinin ana nedenini keşfetmek için kendini bir deneyde kullandı. Bir bakteri kültürü içti ve semptomlarını antibiyotiklerle iyileştirmeden önce hastalandı.
  • Bir Alman kimyager, aspirinin diş ağrısı olan bir hastada ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu kazara keşfettikten sonra kendi üzerindeki etkilerini test etti.
  • Gülme gazının anestezik etkisi, birisi gazın etkisi altındayken yanlışlıkla bacağını kestiğinde ortaya çıktı.
  • Amerikalı bir diş hekimi daha sonra bir dişi çıkarırken kendi üzerindeki etkileri doğruladı.
BUNA BİR SON VERİLMELİ!: 24 NİSAN DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Alternatifler daha iyidir

Kobaylarda (guinea pig) yapılan kaba cilt alerjisi testleri, zamanın yalnızca %72'sinde insan reaksiyonlarını öngörür. Ancak kimya ve hücre tabanlı alternatif yöntemlerin bir kombinasyonunun, zamanın %90'ında insan reaksiyonlarını doğru bir şekilde tahmin ettiği gösterilmiştir.

Tavşanlarda kötü şöhretli Draize cilt tahrişi testi, zamanın yalnızca %60'ında insan cilt reaksiyonlarını tahmin edebilir. Ancak yeniden yapılandırılmış insan cildini kullanmak %86'ya kadar doğrudur.

Kimyasalların veya ilaçların gelişmekte olan bebeğe zarar verip vermediğini öğrenmek için hamile fareler üzerinde yapılan standart test, tehlikeli maddelerin yalnızca %60'ını tespit edebilir. Ancak hücre bazlı bir alternatif (EST), çok toksik kimyasalları tespit etmede %100 doğruluğa sahiptir.

Canlı fareler üzerinde yapılan acımasız ve güvenilmez kabuklu deniz ürünleri toksin testi, şimdi tamamen, insanları korumada daha iyi olan çok daha üstün bir analitik kimya yöntemiyle değiştirildi.

DENEK HAYVANLAR YERİNE ALTERNATİF YOLLARIN DENENMESİ UMUDUYLA!

(kaynak: 1)

Yorumlar

  • BUNA BİR AN ÖNCE SON VERİLSİN!

  • yazık o canlara, gerçekten yazık.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun