Dünyada en az 250 milyon göçmen olduğu tahmin ediliyor. Ve yine en fazla göçmen barındıran ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Göç olayı ya gönüllüdür ya da zorunludur. Savaşlar, doğal afetler, kıtlık ve açlık, işsizlik veya sağlık (salgın hastalıklar veya iklim değişikliği gerektiren hastalıklar), ailevi sebepler, dini nedenler ve sosyal uyumsuzluk, can güvenliği gibi nedenlerle zorunlu olabildiği gibi, eğitim, evlilik, kariyer gibi sebeplerle gönüllü de olabilir.
Gönüllü olan göçler genellikle düzenli ve izinlidir. Bireyseldir, belirli sayıdadır ve öngörülebilir. Ancak ani gelişen ve kişiyi buna zorunlu bırakan göçler düzensiz ve izinsiz olduğu gibi kitleseldir. Sayısı, şartları ve süresi öngörülemeyebilir.
Bu sorunlarla ülkemizde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ilgilenir. Avrupa ülkelerindeki sorunlar nedeniyle ülkemize gelen kişileri mülteci olarak tanımlıyoruz(Cenevre Sözleşmesi) ama Avrupa dışından aynı amaçla gelenlere şartlı mülteci demeyi tercih ediyoruz. Şartlı mülteciler üçüncü bir ülkeye yerleştirilinceye kadar ülkemizde Uluslararası Korunma Statüsünde kalabilirler. Bu belge kimlik belgesi yerine geçer ama çalışma izni değildir. Bu izin için ayrıca başvurmaları gerekir. Geri göndermeme ilkesine göre sığınma talebinde bulunan kişi kendi ülkesine geri gönderilememektedir.
Mülteci; BM kurunma hakkına sahiptir. Herhangi bir ülkenin diplomatik korunması altında değildir.
Sığınmacı; mülteci olma başvurusunu yapmış ama henüz işlemleri tamamlanmamış kişidir. Yani mülteci statüsünü henüz kazanmamıştır. Mültecilik hukuki bir statüdür ama sığınmacılık bireysel bir kavramdır. Türk hukukunda sığınmacı; Avrupa ülkeleri dışındaki bir ülkeden gelip üçüncü bir ülkeye geçene kadarki süreçte, kendisine geçici korunma izin belgesi verilen kişidir ve sığınmacının mülteci statüsü kazanması ülkemizde mümkün değildir.
*Küresel ısınma dedikleri durum sonrası olan afetlerle (sel, yangınlar ve kuraklık), salgın hastalıklar ve ekonomik sıkıntılarla göç hızlanıyor. Sonuçlarını bir düşünelim....
*AFAD web sitesi ve Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü eğitim kitaplarından (2018 baskı) faydalanılmıştır.
Yorumlar
kesinlikle plansız olmamalı.
Dünya için çok önemli bir konu
Düşünülmeden yapıldığında tahmin edilenden çok daha büyük sorunlara sebep olabilecek çok ciddi bir konu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız