Kasım 21, 2024

Çelişkiler Hakikate Yaklaşmamıza Yardımcı Olur

Bir şeyin gerçek olup olmadığını anlamanın en iyi yolu beş duy organımızda, onu algılayıp algılamadığımızla ilgili olarak ölçülebilir. Bir şeyi görüyorsak, duyuyorsak, hissediyorsak, kokusunu alıyorsak, tanabiliyorsak, burada o şeyin gerçekliğinden söz edebiliriz. Ancak biz bunların hiçbirini yapamıyorsak, o zaman bir şeyin gerçekliğinden nasıl söz edebiliriz? İşte burada karşımıza çıkan şey, akıl yürüterek bir şeyin gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmak olacaktır.

Çelişkiler Hakikate Yaklaşmamıza Yardımcı Olur

Örneğin siz bir konuda akıl yürütmeye çalıştığınız zaman sadece akılı kullanarak bir şeyin olup olmadığını çelişkiler yoluyla anlarsınız. Çok basit bir çelişki örneği vermek gerekirse, örneğin ben hem bir yerde oturup hem de ayakta duruyor olamam. Bir yerde oturuyor olma durumum varsa, ayakta olma durumum olamaz. Bu sebepten dolayı ya oturuyorumdur ya da ayakta duruyorumdur.

Çelişkiler Hakikate Yaklaşmamıza Yardımcı Olur

İkisinin birden aynı anda olamayacağını bilmek, çelişkilerle akıl yürüterek bir şeyin var olup olmayacağını anlamak demektir. Veyahut da ben, diyelim ki bir yandan son derece duygusal birisi olup diğer yandan son derece akıllı, mantıklı birisi olamayabilirim. İkisi birbirine zıt kavramlardır. Birisi mutlaka ağır basacaktır. İşte burada gördüğümüz gibi çelişkiler bizim herhangi bir konuda gerçeğe yaklaşmamıza yardımcı olacaktır. 

Yorumlar

  • Katılmıyorum illa çelişki yolu ile olmaz

  • Çelişkiler yanlış olanları elememizi sağlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Disiplin

Disiplin

Değişmeyen Düzen

Değişmeyen Düzen

Kültürün Olumsuz Yanı

Kültürün Olumsuz Yanı

Uzun Süren Çocukluk

Uzun Süren Çocukluk

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun