Ekim 23, 2024

Çelişkisel Kanıt

Herhangi bir şeye kanıt sunmak dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk, en net ve en doğru yöntem kanıtı sunarken beş duy organına hitap edecek şekilde kanıtlar bulmaktır. Yani öyle kanıtlar olmalı ki görebildiğimiz, duyabildiğimiz ya da hissedebildiğimiz ya da tadabildiğimiz ya da koklayabildiğimiz kanıtların olması gerekir. Bu tarz kanıtlar olduğu zaman şunu söyleyebilirim ki evet bir şey bir insan için veya insanlık için gerçekten orada vardır ve bu onun kanıtıdır. Ancak bazı şeyler vardır ki göremeyiz, duyamayız, koklayamayız, tadamayız veya dokununca hissedemeyiz. İşte böyle durumlarda kanıtı nasıl yapabiliriz?

Çelişkisel Kanıt

Mecburen bilişsel yollarla kanıtlamak zorundayız. Burada bilişsel yolda yapılan kanıtta çelişkiler kullanılabilir. Ki bu çelişkiler gerçekten de bir şeyin var olmadığı yönünde en azından büyük bir yardım sunar. Bir şeyin var olmadığını veya nelerin var olmadığını bulursak da aslında neyin orada var olmuş olabileceğini veya var olduğuna dair bir tahmin elde edebiliriz. Örneğin, bir sepet doluzu elma düşünelim. Bu elmaların hepsi eğer kırmızıysa biz şunu diyebiliriz. Hepsi kırmızı olan bir sepette yeşil elma ya da sarı elma olamaz. Biz bu sepeti görmemiş olalım. Ancak sadece bu sepetin varlığından haberdar olalım.

Çelişkisel Kanıt

Eğer sadece kırmızı elmalar varsa o zaman o sepette zaten yeşil elmalara ve sarı elmalara yer olmadığı için o sepette yeşil ve sarı elma yoktur. Yani bu iki tür elmanın yokluğunu kanıtlayabildik. Veyahut da orada armut veya başka bir şey de yoktur. Sadece kırmızı elma vardır. Çünkü aynı anda iki şeyin varlığı aynı nokta üzerinde söz konusu olamaz. Yani mesela bir elma hem sarı hem yeşil hem kırmızı normal şartlar altında olamaz. İşte bu sayede veya bu tarz bir örnekte ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama çelişkiyi kullanarak bir yokluğu kanıtlayabildik. 

Yorumlar

  • Duyularla kanıtlanamayanlar çelişkilerle kanıtlanabilir

  • Bilemedim tam olarak

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sınırı Aşmak

Sınırı Aşmak

Çifte Kazanç

Çifte Kazanç

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Kontrolden Çıkan Durumlar

Kontrolden Çıkan Durumlar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Sınırı Aşmak

probiyotik

Osmanlı’da Burçlar KAVS - YAY

bubble30
Nielawore

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun