Ocak 10, 2025

DEPREMZEDE ÇOCUKLARI GÜVENLİ ŞEKİLDE AİLELERİNE KAVUŞTURAN TEKNOLOJİ: DERİNGÖRÜ

Depremden sonra ardı arkası kesilmeyen kayıplar, mucize kurtuluşlar, yardımlar hepimizin içinde bazen derin bir üzüntü bazen de umut verici bir heyecana dönüştü.

Bu süreçte refakatsiz depremzede çocuklar ise en büyük sorunlardan biri haline geldi. Çocukları aileleri ile buluşturmak için her türlü girişimde bulunulurken TÜBİTAK’ın DerinGÖRÜ sistemi devreye girdi. Bu sistem ile refakatsiz depremzede çocuklar yüz tanıma sistemi sayesinde aileleri ile kavuşmaya başladı.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARI GÜVENLİ ŞEKİLDE AİLELERİNE KAVUŞTURAN TEKNOLOJİ: DERİNGÖRÜ

Depremden sonra birçok vatandaş, yakınları, ailesi ve çocukları ile iletişim kuramadı. Bunun yanı sıra enkazdan sağ çıkarılan, kendini ifade edemeyen küçük çocukların ise bir an önce aileleri ile kavuşması için adımlar atılmaya başlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem sonrasında refakatsiz durumda olan, ailesi ile ayrı düşen, kimliği belirlenemeyen çocukların ailelerini bulması ve kavuşması için bir çağrı merkezi kurdu. Bu çağrı merkezinde TÜBİTAK tarafından geliştirilen "DerinGÖRÜ" adlı yüz tanıma ve eşleştirme yazılımı kullanılarak refakatsiz çocukların tespiti sağlanmaya başlandı.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARI GÜVENLİ ŞEKİLDE AİLELERİNE KAVUŞTURAN TEKNOLOJİ: DERİNGÖRÜ

DerinGÖRÜ sistemi ile hastaneye getirilen çocukların kaydı tutulurken aileler de kayıp çocuklarının bilgilerini iletti.  

Bu sistem ile çocuklarından haber alamayan aileler ya da yakınları çağrı merkezlerini arayarak çocukların tüm bilgilerini ve birer adet fotoğrafını çağrı merkezine iletmeye başladı. Bu bilgilerin sisteme büyük bir titizlikle kaydedilmesi kayıp çocuklar için büyük bir havuz oluşturmaya olanak sağladı.

Aynı zamanda TÜBİTAK çalışanları, sosyal medyadaki başvuru ve paylaşımları, sahada görevli çalışanlar ise hastanedeki bilgileri sisteme yüklemeye devam edip bu havuzu genişleterek çocukların ailelerine kavuşması için özveriyle çalışmaya devam etti.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARI GÜVENLİ ŞEKİLDE AİLELERİNE KAVUŞTURAN TEKNOLOJİ: DERİNGÖRÜ

Bu bilgiler ışığında, sistemdeki “yüz kayıt işlemi” ve “galeri” bölümlerinden eşleştirmeler yapılmaya başlandı. Sisteme kayıtlı çocuklar ve ihbarı yapılan çocuklar arasında fotoğraf eşleştirmeleri yapılarak kimlikleri belirlenmeye çalışıldı. Uyum gösteren depremzede çocuklar belirlendikten sonra hangi hastanede olduğu tespit edilip yetkililer ile iletişimler sağlandı. Hastane personelleri aileyle ilk iletişimi sağladıktan sonra süreç, kimlik tespiti ve sosyal tespitler ile devam etti.

Tüm çalışmalar yapılıp güvenlik sağlandıktan sonra birbirinden ayrı düşen yaklaşık 157 depremzede çocuk ve ailesi birbirlerine kavuşturuldu. Depremin maddi manevi yıkıcı yönlerine bir nebze de olsa ışık tutan bu sistem, herkesin içine biraz olsun su serpti.

 

Kaynaklar: TÜBİTAK, CNN TÜRK

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

FAINT GALAXY 30 MILLION LIGHT-YEARS AWAY: UGC 695
ANDROMEDA YÖNÜNDEKİ DERİN UZAY GÖRÜNTÜSÜ
SATÜRN'ÜN KAPI KOMŞUSUYLA TANIŞALIM

SATÜRN'ÜN KAPI KOMŞUSUYLA TANIŞALIM

HORTLAĞIN DA RİZELİSİ

HORTLAĞIN DA RİZELİSİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Şey Yolunda

probiyotik

Lazer Işını

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun