Ekim 05, 2024

Dev Akvaryumlar – Friendz10

Bahama Adaları'ndaki "Paradise Island" Akvaryumu'nda, izleyiciler ünlü beyaz köpekbalıklarını cam tüneller boyunca yürüterek seyrediyorlar. Bu sualtı parkında tam 6 dev havuz bulunuyor. Havuzların içindeki binlerce metreküp su, her gün bir düzine pompa aracılığıyla değiştiriliyor. Osaka Akvaryumu'nun yö­neticileri bundan yaklaşık bir yıl önce, çeşitli ülkele­rin gazetecilerine bir tanı­tım gezisi düzenlemişlerdi. Basın toplantısı, genel müdürün dev oda­sında gerçekleşmişti.

Dev Akvaryumlar – Friendz10

Gazeteciler müdürün koltuğunun tam arkasında­ki dev akvaryum camında, yaklaşık 18 metre uzunluğunda bir balina kö­pekbalığı görünce şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilememişlerdi. De­nizlerin en iri ve en korkulan yaratı­ğının bir cam arkasında akvaryumun içine hapsedilmesi, bu sektördeki yeni eğilimin de en somut kanıtıydı. Bundan böyle, içinde küçük ve renkli tropikal balıkların cirit attığı küçük akvaryumlar tarihe karışıyor­du. İnsanlar her geçen gün daha farklı ve daha sansasyonel görüntü peşinde koşuyorlardı.

Dev Akvaryumlar – Friendz10

Öyle ise, ak­varyumlar da dev boyutları ve kö­pekbalıkları, dev yengeçleri ile bu talebe karşılık vereceklerdi. Nitekim rakamlar da bu eğilimi destek­liyor. 90'lı yılların başlarında kapasi­tesi 500.000 litre suyu geçen akvar­yumların sayısı parmakla gösterile­cek kadar azdı. Oysa, artık bu alanda acımasız bir rekabet yaşanıyor.

Dev Akvaryumlar – Friendz10

Günümüzde, kamunun ziyaretine açık özel akvaryum yöneticilerinin bir tek hedefi var: Ne yapıp etmek, 1 milyon litre kapasitenin üzerine çık­mak... Bu devasa hacme doğru hızlı ve delicesine gidişi mümkün kılan ise, cam sektöründeki "metakrilat” patlaması... Bu sentetik madde, cam­dan hem daha sağlam hem daha say­dam... Ama, küçük bir kusuru var: cama oranla çok daha pahalı... An­cak, akvaryum yöneticileri bu kadar hatanın olabileceğini söylüyorlar. Çünkü, bu madde sayesinde çok büyük boyutlarda düz ya da bombeli yüzeyler elde edebiliyorlar. Bu sen­tetik cam plakaları, birbirlerine for­mülü gizli totulan bir yapıştırıcıyla kaynatıyorlar.

Dev Akvaryumlar – Friendz10

İki plaka arasındaki kaynama noktası hemen hemen hiç görünmüyor, dolayısıyla da izleyicilerin bakış açısını rahatsız etmiyor. Bu yeni sentetik cam sektöründe li­derlik, şu anda Amerikalı üreticiler­de... Amerikan Reynolds Polymer Technology şirketi bir süre önce, Hollanda'da inşa edilen Burgurs Ak­varyumu için 20 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde sentetik camlar üretti. İspanya'nın Valencia kentinde inşa edilen bir başka akvar­yumda ise, sentetik cam masrafının, toplam inşaat giderlerinin yaklaşık yüzde 40'ına ulaştığı ileri sürülüyor.

Dev Akvaryumlar – Friendz10

Modern akvaryumlarda değişikli­ğe uğrayan sadece havuzların boyut­ları değil... İçindeki deniz yaratıkla­rının niteliğinde de önemli farklılaşmalar söz konusu... Bugün izleyici­nin sansasyon istediği herkes tarafın­dan kabul ediliyor. Üstelik, bu insanların görmek için verecekleri paraları var. Bu insanların, her ne kadar kö­pekbalıklarının bir akrabası da olsa, boyu 80 santimi geçmeyen bir küçük camgöz ile yetinmeyecekleri bir ger­çek... Öyle ise, onlara gerçek köpekbalıkları izletmek gerekiyor. Hiç olmazsa, bir gri köpekbalığını ya da ayrık dişleriyle korku uyandıran bir boğa köpekbalığını... Bunların boyu, belki balina köpekbalığı gibi 18-20 metreye ulaşmıyor, ama en azından 3 metreden küçük değiller...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun