Ekim 05, 2024

Dev Akvaryumlar (VI) – Friendz10

Günümüzde, bu tür modern ak­varyumlar çok sıkı hukuksal dene­timlerden geçiyor. Öyle ki, para ile ziyarete açık bir akvaryumu çalıştır­mak için, her havuzda evcil olmayan hayvanların bakımından sorumlu bir uzman bulundurmak gerekiyor. Ama, ne yazık ki bu kurallara pek fazla uyulduğu söylenemez. Örne­ğin, Tourain Akvaryumu bir süre önce bu önkoşulları yerine getirme­den faaliyete başladı ve hemen diğer akvaryum yöneticileri tarafından, kuralları uygulaması için, Uluslara­rası Akvaryum Yöneticileri Birliği­ne şikayet edildi. Şirket, kendisine gelen tüm eleştirilere rağmen faali­yetini sürdürüyor; hatta son günler­de borsaya da girmiş durumda...

Dev Akvaryumlar (VI) – Friendz10

Beyaz köpekbalığı havuza 15 dakika dayanabildi

 

Ahlaki açıdan en fazla eleştiri alanlar, akvaryumculuğa en fazla para yatıran ve saygınlık peşinde koşan kuruluşlar. San Francisco Akvaryumu'nun genel imajı bu doğ­rultuda. Ancak, bir süre önce bu ak­varyumun yöneticileri özel olarak hazırladıkları bir havuzda," okya­nusların ölüm dişleri" diye tanımla­nan bir beyaz köpekbalığını sergile­meye çalıştılar. Hayvan, havuza in­dirildikten 15 dakika sonra tüm ça­balara karşın öldü. Aynı ahlaki ağır­lığı, Osaka Akvaryumu da taşıyor. Her ne kadar buradaki balina köpek­balığı varlığını sürdürüyorsa da, onunla birlikte havuza indirilen ikin­ci balina köpekbalığı 3 yıl gibi kısa bir süre içinde hayatını yitirdi. Oysa bu hayvanlar doğal koşullarında ra­hatlıkla 25 yıl yaşayabiliyorlar.

Dev Akvaryumlar (VI) – Friendz10

Akvaryumların maliyeti

 

Beyaz köpekbalığı, balina köpek­balığı... Eğer ekonomik bir getirişi yoksa bu dev hayvanlar akvaryumda neden sergileniyorlar? Üstelik, bun­ları sergileyecek mekanların maliyeti olağanüstü rakamlara ulaşıyor. Osa­ka Akvaryumu için 700 milyon Frank, Oceanopolis için 230 milyon Frank ve Nautica için 205 milyon Franklık yatırımlardan söz ediliyor. İşte bu nedenle tıpkı, dev hayvanat bahçeleri gibi büyük akvaryumlar da çeşitli çevrelerden yoğun eleştiri alı­yor. Ancak, bu mekanların büyük bir pedagojik işlevi olduğu da reddedile­mez. Kısacası mantık ve hayvan hak­larına saygı çerçevesinde kaldıkları sürece bir sorun yok.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun