Ekim 23, 2024

DÜNYA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak bir barış aktivisti olan John McConnel'ın önerisi ile ortaya çıktı. McConnell "Dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir Dünya Günü düzenlenmesi" gerektiğini söyledi ve bu fikri kabul gördü.

DÜNYA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır. 1970'den beri kutlanmaktadır.

DÜNYA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Google’ın hazırladığı doodle ile birlikte tekrar hatırlatılan Dünya Günü, kullanıcılar tarafından merak edildi. Dünya Günü nedir, önemi nedir, iklim değişikliği nedir gibi sorular da merak uyandırdı.

İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. Atmosferdeki sera gazlarının oranı, 1750’li yıllarda başlayan Sanayi Devrimi sonrasında artmaya başlamıştır.

DÜNYA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

İklim değişikliğinin meydana gelmesinde etkili olan faktörler birbirleriyle etkileşim içindedir. Küresel iklim değişikliğinin nedenleri olarak atmosfer (hava), biyosfer (canlılık), hidrosfer (su), litosfer (yer kabuğu) ve kriyosfer (buz tabakaları ve donmuş sular) olarak ifade edilebilir. Bu etkenler küresel iklim değişikliğinin nedenleri arasında sayılabilmektedir. Dünyada yaşanan küresel iklim değişikliklerinin hepsinin insanlardan kaynaklandığını söylemek mümkündür.

DÜNYA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Küresel iklim değişikliğine sebep olan faktörlerden birisi de tarım yerine tercih edilen alternatifler olarak ifade edilebilir. Ağaçların kesilmesi ve toprakların ilaçlanması gibi eylemlerin de oldukça olumsuz etkiler oluşturduğunu söylemek mümkündür.

Sera gazlarının ise hem küresel iklim değişikliğine hem de küresel ısınmaya sebep olduğu bilinmektedir.

Yorumlar

  • Dünya'nın da bir günü olması lazımdı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

GALAXY APPROACHING OUR MILKY WAY: M90

GALAXY APPROACHING OUR MILKY WAY: M90

LET'S MEET CALLISTO

LET'S MEET CALLISTO

İÇİMİZDEKİ YAMYAM

İÇİMİZDEKİ YAMYAM

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Sınırı Aşmak

probiyotik

Osmanlı’da Burçlar KAVS - YAY

bubble30
Nielawore

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun