Ekim 04, 2024

Dünyanın En Büyük Kelebeği Tehlikede

Yeni Gine'deki hızlı or­man katliamının kurban­larının sayısı her geçen gün artıyor. Yeryüzünün en ender canlılarından biri ve dünyanın en büyük kelebeği olan "Ornithoptera alexandrae"nin varlığı her geçen gün büyüyen bir tehdit altın­da... Bu hayvanın dişisinin genişliği 26 cm, boyu ise 7,5 cm buluyor. Er­kekleri ise biraz daha kısa... Onların genişliği 17-18 cm aşmıyor. Bu hayvan sa­dece Yeni Gine'nin güney­doğusundaki tropikal or­manlarda bulunuyor.

Dünyanın En Büyük Kelebeği Tehlikede

Ormanda "Orokaiva" adlı bir yerli kabilesi de yaşıyor. Son yıllarda iki nedenle bu dev kelebeğin türü hızla azalıyor. Bunlardan birinci­si, yasadışı kelebek ticare­ti,,. 1973 yılındaki Washing­ton Anlaşması uyarınca bu kelebek türünün avlanması, evde alıkonması ve satılması kesinlikle yasak... An­cak, işin ucunda büyük paralar olduğu için, yasa­dışı yollarla bol miktarda "Ornithoptera alexandrae" avlanıyor ve zengin ülkelerdeki koleksiyoncu­lara satılıyor. Ne var ki, asıl büyük tehlike bu or­manların işletilmesini ki­ralayan Japon ve Çinli şirketlerden geliyor.

Dünyanın En Büyük Kelebeği Tehlikede

Bu şirketler, ormanın doğal bitki örtüsünü keserek ye­rine daha ticari bir ağaç olan palmiye ekiyorlar. Bu katliam, dev kelebek­lerin soluk aldığı yaşam ortamını yok ediyor. “Ornithoptera alexandrae" kelebeğinin erkeği farklı renklerde olabiliyor, dişisi ise kahverengi kanatlara sahip... Bu kelebek, Yeni Gine'de yaşayan 45 kelebek türü içinde en büyüğü ve en değerlisi... Yeni Gine ormanlarını işleten Japon ve Çinli sanayiciler, ormanın yüzde 9'unu palmiye ağaçları yetiştirmek için katletmiş durumdalar...

Yorumlar

  • Cidden büyğklermiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun