Karar almanın iki şekli vardır. Bu kararların birisi duygusaldır diğeri ise rasyonel karardır. Rasyonel karar herhangi bir amaca giderken alınan kararların akıl ve mantıkla alınmış olmasıdır. Bu tarz kararlarda karar alınırken ve hamle yapılırken kararın sebep olabileceği aksilikler de göz önünde tutulur ve karar ona göre alınır.
Yani en doğru karar ve hamle yapılmaya çalışılır. Duygusal kararlarda ise zaten amacın kendisi duygusal temelli olduğu için burada alınan karar da duygularla alınacaktır. Duygularla alınan kararda ise alınan kararın ileride nelere sebep olacağı pek hesaba katılmaz. Yani karar akıl süzgecinden pek fazla geçmez ve bu sebeple ileride daha büyük sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Örneğin A kişisi B kişisine gıcık oluyor olsun. A kişisi B kişisine iş yerinde bir rakip çıkarabilmek için eleman aldırıyor olsun. Ancak A kişisi burada aldığı duygusal karardan dolayı eğer aldırdığı elemanın işe uygunluğunu düşünmez ise o zaman duygusal bir kararla muhtemelen hata yapmış olur.
Yorumlar
Maneviyat önemlidir
Kararlar akılla alınmalıdır
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız