Dünya bir zamanlar çok tanrılı dinler tarafından yönetildi. En azından yönetim ideolojisinde çok tanrılı bir inanç vardı. Sonrasında tek tanrılı bir inanca doğru evrimleşme sağlandı. Uzun süre işler bu şekilde devam etti. Ancak bu durumun da sonuna gelindi ve daha akılcı ve bilime yönelik bir arayış başladı. Dünya akıl ve bilime yönetilmeye başlandığı andan itibaren ortaya dini inanışlarla benzer pek çok ideoloji çıktı. Bu ideolojiler etrafında toplumlar yönelmeye başladı.
Sosyalizm, komünizm, liberalizm, idealizm, realizm, militarizm, pek çok ideoloji yer yer geldi ve yer yer gitti. Dünyayı saran ideolojiler sürekli olarak yer değiştirir, birbirlerinin yerine geçerler. Bunun sebebi ise aslında ideolojilerden değil, dünyanın durumundan kaynaklı bir değişimdir. Değişim öncelikle bir sorunun varlığıyla başlar. O sorunun çözümü için uygun ideolojiye doğru ise bir geçiş süreci yaşanır. Veyahut da insanlığın yöneldiği duruma uygun bir yöneliş yaşanır.
Örneğin savaş dönemlerinde sosyalist bir ideolojiyi göremezsiniz. Dünya militarizme yönelmeye başlar, tutucu siyasi partilere veya daha muhafazakar partilere yönelmeye başlar. Muhafazakar partiler de kendi ideolojilerini getirirler. Savaş çıkar çünkü bir sorun vardır. Mevcut sistemin artık çözümden çok sorun getirmeye başlaması değişiminde habercisi olur. Dolayısıyla her dönem kendi ideolojisini ortaya çıkarır.
Yorumlar
Her dönemin kendi fikirleri vardır
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız