Mayıs 06, 2026

Hiçbir İş Bilmeden Karar Vermek

Bugün yönetim dediğimiz şeye baktığımız zaman aslında genel olarak yapılan işi bilmeyen ama her konuda karar veren insanlar olduklarını görebiliyoruz. Ne yazık ki günümüzün yönetim anlayışı ve yöneticilik ayrı bir iş olduğu için yöneticiler yöneticiliği öğrenmeye çalışırken yönettikleri işin ne olduğunu tam olarak öğrenemeyebiliyorlar. Bu her yönetim için geçerli değil ama bazı yöneticiler ve karar alıcılar için geçerli. Bazen ise daha tuhaf bir durumla karşılaşabiliyoruz. O tuhaf durum ise herhangi bir şey yönetmeyen ama bazı konularla ilgili karar alabilen ve yapılan işle ilgili bir bilgisi olmayan insanlar topluluğu. 

Hiçbir İş Bilmeden Karar Vermek

Ne yazık ki günümüzde bu da var. Örneğin sizi herhangi bir iş görüşmesinde işe alan insanların gerçekten yapılan işle ilgili ne kadar çok şey biliyor olduklarını hiç düşündünüz mü? Mesela bir firmanın insan kaynaklarında çalışan birisi sizinle iş görüşmesi yaparken ve varsayalım ki siz de o firmaya bir usta olarak gelmiş olsanız sizin yaptığınız işin ustalığıyla ilgili olarak o insan kaynakları ne kadar çok şey biliyor olabilir. Ama sizin işe alınmanıza karar verecek olan kişi o oluyor. Ne yazık ki.

Hiçbir İş Bilmeden Karar Vermek

Bugünün sorunlarından birisi de aslında bu. Hiçbir şey bilmeyen insanların her konuda karar verme yetkilerinin olması. Yönetmeyi bilmek sadece yönetmeyi bilmektir ama her şeyi bilmek anlamına gelmiyor. Ancak yönetmek, ne yazık ki sadece yönetmeyi bilenlerin işi olabiliyor. Yönetmeyi bilmeyen ama işi bilen birisine yönetimi verseniz o zaman ne olacak? O zaman yine her şey kötüye gidecek. Aslında hem yapılan her şeyi bilen, hem de yönetebilen birisini bulmak, böyle bir insan yetiştirmek oldukça zor ve hatta neredeyse imkansız. Her halükarda kötü bir yönetim kaçınılmaz bir şekilde gelecek çünkü herkesin her şeyi bilmesine pek de olanak yok. Bilse bile her türlü yeteneğe sahip olmasına, her türlü vasfa sahip olmasına imkan yok. Bu yüzden yönetici her şeyi bilmez ve yönetmeye devam eder. İyi veya kötü bir şekilde yönetir.

Yorumlar

  • Çok ama çok kötü bir durum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Her Bakış Açısı Kendi Doğrusunu Yaratır

Her Bakış Açısı Kendi Doğrusunu Yaratır

Kitabı Okumadan Yapılan İşler

Kitabı Okumadan Yapılan İşler

Doğru İletişim Kuramamak

Doğru İletişim Kuramamak

Hiçbir İş Bilmeden Karar Vermek

Hiçbir İş Bilmeden Karar Vermek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Bakış Açısı Kendi Doğrusunu Yaratır

probiyotik

Depremin Akıcılığı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun