Kasım 2007’de milli park olmuştur.
Demirköy ilçesi İğneada Beldesindedir. Bulgaristan sınırına yakındır. Ülkemizin önemli ekosistem alanıdır ve tüm dünyada sayılı alanlardan biridir. Bu nedenle koruma altındadır. Maalesef bir çalışmada turistik faaliyetlerin doğa tahribatına ve çevre kirliliğine neden olduğu rapor edilmiştir(4).
Park alanında tatlı ve tuzlu su gölleri, bataklıklar, kıyı kumulları, ormanlık ve sazlık alanlar bulunur.
Yıldız Dağlarının eriyen karları Longoz, diğer adı ile subasar ormanlarının içinden akarak deniz kenarındaki Saka, Mert, Erikli göllerinde toplanır. Fazla su taşarak tekrar orman alanını kaplar veya denize akar. Deniz ile göller arasındaki kumul tepeleri sürekli kendini yeniler. Tekrar göller oluşur, tekrar taşar…Bu döngü yağan yağmurların etkisi ile de yılda 6-7 kere tekrarlanır. Oluşan alüvyonlar zengin bitki örtüsü oluşturur.
*Fotoğraf: Longoz'dan İğneada.jpg - Wikimedia Commons
Ağaç türleri olarak kayın, gürgen, meşe, akağaç, kızılağaç, dişbudak, ceviz ağaçları yoğunluktadır.
Hayvan türleri içinde yaban kedisi, karaca, orman faresi, kurt, tilki, geyik, su samuru, vaşak, sincap, porsuk, köstebek sayılabilir.
Kuş türleri açısından da zengin bir bölgedir. 200’den fazla tür görülebilir. Bir kısmı nesli tükenmekte olup koruma altındadır. Cüce karabatak, akkuyruklu kartal ve küçük kerkenez örnek verilebilir. Ayrıca ağaçkakan, kartal, şahin, doğan, atmaca, yalıçapkını, kuğu, ördek, su tavuğu, balıkçıllar, leylek, sakarmeke görülebilir.
Balık türleri olarak sazan, kefal, kızılkanat, gümüş balığı, akbalık, kurtbalığına rastlanır.
*Fotoğraf: Longoz Milli parkı kano mert gölü den giriş.jpg - Wikimedia Commons
Kaynaklar:
1-https://www.igneada.bel.tr/sayfa/longoz-ormanlari/
2-http://www.kirklareli.gov.tr/longoz-ormanlari
3-https://bolge1.tarimorman.gov.tr/Link/5/Igneada-Longoz-Ormanlari-Milli-Parki
4- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1211354
Yorumlar
Çok güzelmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız