Ocak 09, 2025

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

İklim değişikliği, Dünya'nın iklimlerindeki yerel, bölgesel veya küresel ölçeklerdeki değişiklikleri ifade eder ve en yaygın olarak antropojenik veya insan kaynaklı iklim değişikliğini tanımlamak için kullanılır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(Dünyanın yörüngesindeki değişiklikler, tarih boyunca sıcaklıkta birkaç dalgalanmaya yol açtı. Bununla birlikte, bugünün iklim değişikliğinin çoğunlukla insan faaliyetlerinden kaynaklandığından %95 eminiz.)

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?

İklim değişikliği, Dünya'nın iklimlerindeki yerel, bölgesel veya küresel ölçeklerdeki değişiklikleri ifade etmek için kullanılan geniş bir terimdir ve ayrıca bu değişikliklerin etkilerine de atıfta bulunabilir. Son yıllarda, 'iklim değişikliği' terimi, en sık olarak, Dünya'nın ikliminde, özellikle de fosil yakıtların yakılması ve ormanların kaldırılması olmak üzere, Sanayi öncesinden (yaklaşık 1850'den itibaren) bu yana insan faaliyetlerinin neden olduğu değişiklikleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Dünya atmosferindeki karbondioksit konsantrasyonunda nispeten hızlı bir artışa neden olur.

Küresel ısınma, küresel değişikliklerin en önemli ölçülerinden biri olduğu için, genellikle iklim değişikliği ile birbirinin yerine kullanılan bir terimdir. Küresel ısınma, dünyadaki insanlar, vahşi yaşam ve ekosistemler üzerindeki önemli etkilerle bağlantılı olan ortalama küresel sıcaklıklardaki artışı ifade eder. Yükselen yüzey sıcaklıklarından daha fazla faktör ve etki olduğu için, bu ek etkileri dahil etmek için iklim değişikliği terimi kullanılmaktadır. Aktif olarak yayın yapan iklim bilimcilerinin %97'sini temsil eden bilim adamları arasında, 20. yüzyıldan beri gözlemlenen ısınma eğilimlerinin baskın nedeni insan etkisinin olduğu konusunda güçlü bir fikir birliği var.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(Sanayi Devrimi dünyamızı değiştirdi, sadece ekonomik açıdan değil. O zamandan beri, atmosferimizdeki sera gazı konsantrasyonu giderek artıyor.)

Atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu, Sanayi öncesi dönemde milyonda yaklaşık 280 parçadan (ppm) 2020'nin başlarında 413 ppm'e yükseldi. Bu karbondioksit konsantrasyonu, kayıtlı tarihte görülmemiş bir durumdur. Bilim adamları, küresel ısınmayı stabilize etmek için 2100'e kadar 'güvenli' bir konsantrasyon olan 350 ppm'ye dönmemiz gerektiğini bildirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(CO2 Seviyeleri,

Sanayileşme öncesi zamanlardan beri, iklim değişikliğine en büyük katkıda bulunan karbondioksit (CO2), bir buçuk yüzyıldan fazla sanayileşme, ormansızlaşma ve büyük ölçekli tarımın ardından atmosferde yaklaşık %40 arttı.)

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(Eunice Newton Foote, (1819 doğumlu), güneş ışığının gazlar üzerindeki ısınma etkisini deneyen ilk bilim insanıydı. Daha sonra, atmosferimizdeki karbondioksit miktarını değiştirmenin sıcaklığını değiştireceğini öne sürdü.)

En büyük antropojenik (insan kaynaklı) karbondioksit emisyonları küresel enerji sistemidir; bu, küresel enerji sistemini dönüştürmenin sera gazı emisyonlarını azaltmanın ve iklim değişikliğini hafifletmenin en önemli yollarından biri olduğu anlamına gelir.

2019 itibariyle, dünyanın birincil enerji arzının yaklaşık% 81'i hala fosil yakıtlardan (özellikle kömür, petrol ve doğal gaz) geliyor ve bu da hem yukarı yönde (enerjinin çıkarılması ve üretiminde) hem de aşağı akışta karbon emisyonlarına neden oluyor. (enerjinin son tüketici kullanımı sırasında). Fosil yakıt bazlı enerji kaynaklarına sürekli bağlılık, özellikle dünya çapında enerji talebi artmaya devam ederken, emisyonların azaltılmasının önünde bir engeldir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(''İklim sisteminin ısınmasına ilişkin bilimsel kanıtlar açıktır.'' -Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli)

1.5 ° C'lik küresel sıcaklık artışı neden önemlidir?

1 ° C veya 1.5 ° C'lik küresel ısınma, gezegen genelinde bir ortalamayı temsil eder - birçok yer daha hızlı ısınır ve çok daha fazla sıcaklık artışları görür. Örneğin Kuzey Kutbu, Dünya'daki herhangi bir yerden 2-3 kat daha hızlı ısınıyor. Küresel ısınmanın etkileri, yükselen deniz seviyeleri, buzulların çekilmesi, mevsimsel olayların zamanlamasındaki değişiklikler (bitkiler çiçek açması, göç modelleri) ve aşırı hava olaylarının sıklığında ve ciddiyetinde artış gibi geniş kapsamlı. Bu etki kategorilerinin insanlar ve yaban hayatı üzerinde doğrudan ve dolaylı sonuçları vardır. Doğrudan sonuçlar, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı hava olayları nedeniyle insanların ve toplulukların yerlerinden edilmesini içerirken, dolaylı sonuçlar ekonomik kalkınmada kesintileri, gıda üretimini, su krizlerinde tırmanmayı ve artan halk sağlığı risklerini içerebilir.

 İklim değişikliğinin etkileri dünya çapında eşit olarak hissedilmeyecek - en yoksul ülkelerde ve coğrafi olarak savunmasız bölgelerde (küçük ada devletleri gibi) yaşayan insanlar ilk ve en önemli şekilde etkilenecek. Bunun nedeni, yoksulluk içinde yaşayan toplulukların çevresel tehlikelere daha fazla maruz kalmaları, genellikle tarım gibi doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına daha bağımlı olmaları ve iklim etkileriyle başa çıkmak için daha az kaynağa sahip olmalarıdır.

Her bir fraksiyonel ısınma derecesi, biyolojik çeşitlilik ve türlerin neslinin tükenmesi üzerinde aşırı büyük etkilere ve doğal ekosistemlerde bozulmalara neden olur. Atmosferdeki karbon emisyonları uzun bir süre boyunca absorbe edilip dengelenebilse bile, yaban hayatı, toprak, su ve insanlar üzerindeki etkilerin çoğu, meydana geldiklerinde geri döndürülemez hale gelecek ve bu da sera gazı emisyonlarının salınımını durduracaktır ve küresel ısınmayı olabildiğince sınırlamak, birinci öncelik.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

(Nasıl yardımcı olabilirsiniz?

-Yenilenebilir enerji kullanın.

-Su israfını azaltın.

-Daha az et yiyin.)

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞME VAKTİ!

kaynak: https://studentenergy.org/influencer/climate-change/?gclid=CjwKCAjw7J6EBhBDEiwA5UUM2jKbXanez4CK7d2MPAOv4vOB342ghZbxaejA-RWCRkI-TT7nZERNzxoCTpMQAvD_BwE

Yorumlar

  • Çok faydalı bir bilgilendirme olmuş, teşekkürler

  • Umarım en kısa zamanda tüm dünya küresel ısınma farkındalığıyla yönetilmeye başlanır

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun