Haziran 1976’da milli park olmuştur. Kastamonu ve Çankırı illeri sınırları içindedir. Kuzey Anadolu Fayı Ilgaz Dağlarının güney eteklerinden geçer. Ilgaz Dağı tarihçi Strabon’un yazılarında Olgassys Dağı olarak ifade edilir.
Park sınırları içindeki ağaç türleri olarak Uludağ göknarı, gürgen, meşe, karaçam, sarıçam, kayın, ardıç sayılabilir. Bir çalışmada toplam 351 bitki türü belirlenmiştir. 64 tanesi Ilgaz Dağlarına özgüdür. Diğer bir çalışmada milli park içeresinde 51 familyaya ait 234 tür ve türaltı seviyede takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 37'si ülkemize özgü endemiktir ve ülkemize oranı %15,8'dir. Bu endemiklerden 4'ü sadece Ilgaz Dağı'nda görülmektedir.
Yaban hayatı açısından zengindir. Vaşak, karaca, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki ve geyik gözlenmiştir.
Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla taşındığı 340 km’lik İstiklal Yolu’nun bir bölümü park alanı içerisinden geçer.
Park alanı içinde Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, Arpasekisi Yaylası, Samanpazarı Pınarı, Kozançal Tepe ve Karakeçilik Tepe görmeye değerdir. Karakeçilik Tepe’den parkın büyük bir bölümü gözlenebilmektedir. Baldıran Vadisindeki Karasu Deresinde alabalık üretme tesisleri vardır. Ancak ziyaretlerin %90’dan fazlası kış turizmi amaçlıdır.
Kaynaklar:
*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/195520
*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/ilgaz-daglari-mll-parki
*https://bolge10.tarimorman.gov.tr/Menu/40/Ilgaz-Dagi-Milli-Parki
*https://bolge10.tarimorman.gov.tr/Menu/19/Ilgaz-Dagi-Milli-Parki-Mudurlugu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız