Ekim 23, 2024

İlimizin adı nereden geliyor? MERSİN

Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Moğollar, Karamanoğulları Beyliği, Ramazanoğulları Beyliği ve Osmanlının izleri mevcuttur.
İlk zamanlarda yörenin adı Klikya'dır. İçel ve Mersin ayrı yerleşim yerleridir.
12. yüzyılda Yöreye yerleşen Türkler İçel adını verir. Muhtemelen bölge dağlar arasında olduğu için bu ismi tercih ederler. Bölge dışının adı da Taşel(i)'dir.

*Fotoğraf: Mersin Yenişehir shore.JPG - Wikimedia Commons

İlimizin adı nereden geliyor? MERSİN

Bölgede yetişen yöreye özgü bir bitki olan Myrtus ağacı nedeniyle İlin adı Mersin olmuş olabilir.
Ya da Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde yazdığı gibi bölgeye yerleşen Türklerden bir boyun adı Mersinoğlu olduğu için bu isim verilmiş olabilir. Zira Türkiye'de en az üç ilde daha Mersin adında köy bulunur.

İlimizin adı nereden geliyor? MERSİN

Osmanlı döneminde Mersin, önceleri Adana Eyaletinin Tarsus kazasına bağı bir köydür. Ancak bölgenin iskelesi olarak kabul edilmesi, yapılan demiryolları ve artan deniz ticareti hızla büyümesini sağlar. İçel Sancağı ise önce Kıbrıs Beylerbeyliğine sonra Karaman Vilayetine ve Adana Vilayetine bağlıdır.
1924 yılında İçel il olur. 1933 yılında Mersin ile birleşir ve 2002 yılına kadar İçel adı kullanılır. Aynı tarihte adı yeniden Mersin olarak kabul edilir.

Yorumlar

  • Çok ilginçmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun