Dr. John Gottman ve Dr. Julie Schwartz Gottman tarafından kurulan Gottman Enstitüsü, ilişkiler odağında önde gelen araştırma ve terapi kuruluşu olarak geçiyor. Nam-ı diğer Aşk Laboratuvarı.
İlişki kalitesini artırmak için kapsamlı çalışmalar yürüterek, kanıta dayalı müdahaleler sunuyorlar. Gottman Enstitü'nün alanında en önemli kuruluş olduğu söylenebilir. Enstitünün araştırmaları ilişki terapisinde adeta devrim niteliğinde donleler sunuyor. Özellikle çift terapisine yönelen enstitünün, iletişim, çatışma çözümü ve genel ilişki memnuniyetinin artmasındaki katkıları epey kuvvetli etkilere sahip. Çalışmaların merkez üssü ise; ilişki dinamiklerini daha iyi anlamak ve ilişki sonuçlarını tahmin etmek için çiftlerin gözlemlendiği ve analiz edildiği bir araştırma tesisi olan Gottman Love Lab (Aşk Laboratuvarı, 1986).
Gottman ve Schwartz Gottman’ın, tedavi yaklaşımlarında temel bir unsur olarak kullandıkları bir kavram var işte o da Mahşerin 4 atlısı. Yani dört önemli kavram. Bu dört atlı ele alınmadığı, fark edilmediği ve üzerine düşülmediği takdirde, ilişkilerin bozulmasına yol açabilecek iletişim kalıplarını işaret ediyor. Hemen Mahşerin 4 Atlısını öğrenelim o halde.
1.Atlı: Eleştiri
Eleştiri, partnerin davranışlarına yönelik kişisel saldırılarda bulunmayı veya genel karakter yargılarını içeriyor. Yapıcı geri bildirim sunmaktan farklı olarak, kişinin eylemlerinden ziyade algılanan kusurlarına odaklanan bir davranış modelini anlatıyor.
2.Atlı: Küçümseme
Küçümseme; saygısızlık ve üstünlük ifade eden alay, dalga geçme, hakaret veya düşmanca mizah gibi davranışları kapsıyor. Genellikle partnerlerden birinin üstünlük duygusundan kaynaklanıyor ve çok büyük ölçüde duygusal bağı aşındırma potansiyeline sahip olarak görülüyor.
3.Atlı: Savunmacılık
Bireyler kendilerini kurban olarak algıladıklarında ve suçu partnerlerine yüklediklerinde, eylemlerinin sorumluluğunu reddettiklerinde ‘savunmacılık’ ortaya çıkıyor. Gottman’a göre bu, sorun çözmeyi engelleyerek çatışmaları tırmandırma özelliğine sahip.
4.Atlı: Duvar Örme
Duvar örme, duygusal olarak etkileşimlerden geri çekilme, içe kapanma veya iletişime girmeyi reddetme anlamına geliyor. Bu tepkisel davranış modeli, bir kopukluk atmosferi yaratıyor ve diğer partnerin duyulmamış ve göz ardı edilmiş hissetmesine neden oluyor.
Uzmanlara göre, Mahşerin 4 Atlısı, güven, yakınlık ve genel ilişki memnuniyetini baltalayarak ilişkileri olumsuz yönde etkileyen masanın ayaklarını temsil ediyor. Gottman Enstitüsü tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar, bu yıkıcı kalıpların varlığının ilişki memnuniyetsizliğini ve boşanma olasılığını artırdığını gösteriyor.
Gottman Enstitü, Mahşerin Dört Atlısı'nın yanı sıra, ilişki sıkıntısına katkıda bulunan diğer olumsuz etkileşim süreçlerini de tanımlıyor. Bunlar arasında taşkınlık (yoğun olumsuz duygular nedeniyle bunalma), başarısız onarım girişimleri (çatışmaları çözmeye yönelik etkisiz çabalar) ve duygusal kopuş (duygusal bağın kaybı) yer almaktadır. Aşk Laboratuvarı bunların altını çiziyor ki; çiftler bu kalıpları tanıyıp ele alarak daha sağlıklı iletişim kurabilsin, anlayışı geliştirebilsin ve ilişki refahını artırabilsin.
Gottman Enstitü’nün verileri ve yaklaşımları, ülkemizde ve dünya çapında ilişki terapi süreçlerinde kullanılan çok kapsamlı ve nokta atışı modellerden oluşuyor. Aşk Laboratuvarı, 30 yılı aşkın süredir, yıkıcı iletişim kalıplarını tespit edip ele alarak, çiftler ilişkilerini iyileştirme, duygusal bağı güçlendirme ve ilişkinin bozulmasını önleme konusunda içgörü kazanması için uğraşmış ve uğraşıyor.
Kaynak: https://boboscope.com/
Yorumlar
İLİŞKİLERDE BUNLARA DİKKAT EDELİM!
Bi keresinde beni küçümsemişti
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız