Göğüs kemiğinizin arkasında bulunan ve genellikle yetişkinlikte 'işe yaramaz' olduğu söylenen küçük bir yağ bezesi vardır. Fakat yakın zamanda yapılan retrospektif bir çalışma, timüs bezinin uzmanların bir zamanlar düşündüğü kadar harcanabilir olmadığını öne sürüyor.
ABD'li araştırmacılar, timüslerini aldıranların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin arttığını tespit etti. Ayrıca kansere yakalanma riskleri de artmaktadır. Çalışma tamamen gözlemseldir, yani timüsün alınmasının doğrudan kansere veya diğer ölümcül hastalıklara neden olduğunu gösteremez.
Ancak araştırmacılar bulgularından endişe duyuyor. Daha fazla bilgi edinene kadar, timüsün korunmasının mümkün olan durumlarda "klinik bir öncelik olması gerektiğini" savunuyorlar.
Harvard Gazette'den Anne Manning'e konuşan onkolog David Scadden, "Riskin büyüklüğü hiç beklemediğimiz bir şeydi" dedi.
Çocukluk çağında timüsün bağışıklık sisteminin gelişiminde kritik bir rol oynadığı bilinmektedir. Bu bez genç yaşta çıkarıldığında, hastalar mikroplarla ve hastalıklarla mücadele eden bir tür beyaz kan hücresi olan T-hücrelerinde uzun süreli azalmalar gösteriyor. Timüsü olmayan çocukların aşılara karşı bağışıklık tepkileri de zayıflama eğilimindedir.
Ancak bir kişi ergenlik çağına geldiğinde timüs büzüşür ve vücut için çok daha az T hücresi üretir. Görünüşe göre hemen zarar vermeden çıkarılabilir ve kalbin önünde yer aldığı için genellikle kardiyotorasik cerrahi sırasında çıkarılır.
Timüs kanseri veya myastenia gravis gibi kronik otoimmün hastalıkları olan bazı hastalar timüsün cerrahi olarak çıkarıldığı timektomiye ihtiyaç duyarken, bu bez her zaman bir engel değildir. Hatta büyük bir yardımcı bile olabilir.
Boston'daki araştırmacılar, bir eyalet sağlık sisteminden alınan hasta verilerini kullanarak, kardiyotorasik cerrahi geçiren hastaların sonuçlarını karşılaştırdı: timüsleri alınmayan 6.000'den fazla kişi (kontroller) ve timüsleri alınan 1.146 kişi.
Cinsiyet, yaş, ırk ve timus kanseri, myastenia gravis veya ameliyat sonrası enfeksiyonlar hesaba katıldıktan sonra bile timektomi geçirenlerin 5 yıl içinde ölme olasılığı kontrollere göre neredeyse iki kat daha fazlaydı.
Timüsleri alınan hastaların ameliyattan sonraki 5 yıl içinde kansere yakalanma olasılığı da iki kat daha fazlaydı. Dahası, bu kanser genellikle daha agresifti ve kontrol grubuna kıyasla tedaviden sonra sıklıkla nüksetti.
Bu ilişkilerin neden var olduğu bilinmiyor, ancak araştırmacılar timüs eksikliğinin bir şekilde yetişkin bağışıklık sisteminin sağlıklı işlevini bozduğundan şüpheleniyor.
Çalışmada timektomi geçirmiş olan hastaların bir alt kümesinin kanlarında daha az çeşitli T-hücresi reseptörleri görülmüştür; bu da muhtemelen ameliyattan sonra kanser veya otoimmün hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir.
Çalışmanın yazarları, "Bu bulgular birlikte, timüsün yetişkinlikte yeni T-hücresi üretimine ve yetişkin insan sağlığının korunmasına katkıda bulunan bir rolü olduğunu desteklemektedir" sonucuna varmıştır.
Elde ettikleri sonuçların, timüsün sağlığımızın devamında, acı sona kadar işlevsel olarak önemli bir rol oynadığını güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu söylüyorlar.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Kanser belki de böyle tedavi edilecek
tıptaki gelişmeler çok acayip
Umarım gerçekten tedavi edilir
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız