Kasım 2018’de milli park olmuştur.
Kurtuluş Savaşında çok önemli bir yeri olan İstiklal Yolu, İnebolu Limanından başlar ve Ankara Mamak askeri bölgesine kadar uzanır. Yaklaşık 344 km’dir. Limana gelen silahlar ve cephane bu yol üzerinden taşınıp merkeze ulaştırılmıştır ve lojistik destek sağlanmıştır. Zira işgale uğramamış güvenli bölgelerden biridir.
İnebolu-Küre-Seydiler hattı, Ilgaz-Korgun- Çankırı Merkez hattı ve Kalecik’den Mamak Ankara’ya ulaşan hat mevcuttur. Yol boyunca 3 il, 7 ilçe, 21 köy geçilir.
Milli mücadele zamanında 1 kağnı kolu 40-50 kağnıdan oluşuyor ve bu kağnıları 50-60 yaş erkekler, çocuklar ve kadınlar çekiyordu. İnebolu- Kastamonu arası 6 günde alınabiliyordu. İstiklal Yolunun önemi için Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım ise İnebolu’da” demiştir.
Bu yolun kahramanlarından biri Şerife Bacı’dır. Seyidler köyünde doğmuştur ve 16 yaşındayken evlenmiş ancak kocası 6 ay sonra Çanakkale Savaşında şehit olmuştur. Kağnısı olan cephane taşımak için İnebolu’ya gitsin çağrısı alınca yola koyulur. Cephane taşırken soğuk ve tipi nedeniyle ilerlemek zorlaşır ve donarak şehit olur. Mezarı Seyidler köyündedir ve İnebolu’da adına bir anıt vardır. Diğer önemli kahramanlardan birkaçı Halime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Necibe Nine’dir.
İstiklal Yolu iki milli parkımızın dahilindedir. Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı. Bitki örtüsü, hayvan ve kuş türleri olarak ilgili milli park yazılarımıza bakılabilir.
2009 yılından itibaren Ekim ayında İstiklal Yolu Yürüyüşü düzenlenmektedir.
*Fotoğraf: Çankırı Müzesi İstiklal Yolu bilgilenirme panosu.jpg - Wikimedia Commons
Kaynaklar:
*https://dergipark.org.tr/tr/pub/tcd/issue/54666/685542
*https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/istiklal-yolu-tarihi-milli-parki
*https://bolge10.tarimorman.gov.tr/Menu/75/Kastamonu-Istiklal-Yolu-Tarihi-Milli-Parki
*https://cankiri.ktb.gov.tr/TR-242668/tarihi-istiklal-yolu.html
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız