Aralık 24, 2024

JAPONLARLA KARTVİZİT ALIŞVERİŞİ YAPARKEN DİKKAT!

Japonca'da 'kartvizit' anlamına gelen meishi alışverişi ritüeli, Japonya'da Batı'dan çok daha değerli bir uygulamadır. Bu kılavuz, Japonya'da iş yapmaya yeni başlayan yabancıların maliyetli hatalardan kaçınmasına yardımcı olmaya hizmet edecektir. Kartvizit görgü kuralları, Japon iş kültürünün en önemli alanlarından biridir.

Japonya'da kartvizit görgü kuralları hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin, çünkü bu, uygun protokolü bilmemenin veya bunlara uymamanın potansiyel olarak tehlikeli sonuçlarından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Japonya'da Kartvizit Değiştirirken Davranışlarınıza Dikkat Edin!

Japonya'daki her tören gibi, kartvizit alışverişi ritüeli, düzen ve rütbeye saygıya dayanır; bu, kartvizit değişimini yöneten hiyerarşik bir düzen olduğu anlamına gelir. Bu düzeni bilmek, kendinizi utanç verici bir durumda bulmamanızı ve önemli bir iş anlaşmasının kötüye gitmesini önleyebilir.

Bir kişi bir toplantının ana şefi olsa da, bu mutlaka odadaki en üst düzey yetkili olduğu anlamına gelmez. Bir grup ortamında buluşurken, yüksek rütbeli pozisyonlardakiler, kartvizitlerini ilk değiştirenler olmalı ve sıralamada en alt pozisyona inmelidir.

Japonya Kartvizit Değişim Süreci

Yeni meslektaşlarınızın kesinlikle saygısını kazanacak başarılı bir kartvizit değişimi için, kesinlikle sapmadan takip edilmesi gereken bir süreç vardır. Bu süreci takip etmek, şüphesiz çağdaşlarınız üzerinde olumlu bir izlenim bırakacak ve gelecekte verimli uluslararası iş girişimlerine yol açacaktır.

1. Hazırlıklı Olun.

Bir toplantıya kaç kişinin katılacağını bilin ve toplantıdan önce her zaman yeterli sayıda kartvizitinizin olduğundan emin olun. Yeterince sahip olmadığınızı veya toplantı sırasında tükendiğini fark ederseniz, dürüst olun ve hatanız için özür dileyin.

2. Kartlarınızı Hazırlayın.

Kartlarınızı, cüzdanınızdan ayrı olarak, hemen çıkarılıp sunulabilecekleri kolay erişilebilir bir yerde saklayın. Çantanızda özel bir yeri olan bir kartvizit kutusuna yatırım yapmak iyidir.

3. Kartınızı Yayla Tanıtın ve Kendinizi Tanıtın.

Kartvizitinizi sağ elinizle sunun ve herhangi bir isim veya logoyu kapatmayacak şekilde üst köşesinden tutun. Kartvizitlik (kartlık) sol elinizde tutulmalıdır. Kendinizi tanıtırken selam vermeyi ve geleneksel Japonca ifadeleri kullanmayı unutmayın. Böyle bir şey olmalı:

(Tanıştığımıza memnun oldum.)
?????? veya 'Hajime-mashite'

(Benim adım Toyota Corporation'dan Yamamoto)
??????????? veya "Toyota no Yamamoto to moshimasu"

(Yine, tanıştığımıza memnun oldum.)
????????? veya "Yoroshiku-Onegaishimasu"

4. Diğer Kişinin Kartını Kabul Edin.

Diğer kişinin kartını aldığınızda, iki elinizle kabul edin ve göğsünüzden daha yüksek olmayacak şekilde alçak bir konumda tutun. Kart için onlara teşekkür ettiğinizden emin olun.

5. Kartı İnceleyin.

Kartı baştan sona okuyun ve size sunulan her şeyi anladığınızdan emin olun, en önemlisi sunucunun adı. Adını söyleme alıştırması yapın ve kişinin adını nasıl telaffuz edeceğinizi bilmiyorsanız, sormak kabalık sayılmaz.

6. İşlemi Bitirin.

Herkesin kartlarına sahip olana ve sizinkilere sahip olana kadar bu uygulamaya devam edin. Kartvizit değişim sırasına dikkat edin ve aldığınız kartları buna göre düzenleyin, çünkü bu kime hitap edeceğinizi ve sıralamalarına göre nasıl hitap edeceğinizi takip etmenize yardımcı olacaktır. Masada kartları koymak için yeterli alan yoksa, sunum yapanların önünde hızla eğilin ve size verdikleri kartları özenle kart çantanıza yerleştirin.

Japonya'da Kartvizit Değiştirirken ASLA Yapmamanız Gerekenler

Bir kişinin uyması gereken tüm inceliklerle birlikte, Japonya'da kartvizit alışverişinde hataya çok az yer vardır. Bir iş görüşmesi için zararlı olabileceğinden, değişim sürecinde bu yaygın hatalardan kaçının.

Yeni aldığınız bir kartvizit üzerine yazmayın. Sunucunun sahip olmanızı istediği herhangi bir bilgi zaten kartta yazdırılmış olmalıdır. Kartvizitin arkasına not eklemek veya karalamak son derece kaba olarak kabul edilir. Ayrıca yeni aldığınız kartvizitleri cüzdanınıza veya cebinize koymayın. Daha önce de belirtildiği gibi, kart kılıfı kullanmak uygun bir görgü kurallarıdır, kartları cüzdanınıza veya cebinize koyarken saygısızlık veya diğer kişinin kartının sizin için hiçbir önemi olmadığı izlenimi verir.

kaynak: https://www.realestate-tokyo.com/living-in-tokyo/japanese-culture/japan-business-card-etiquette/

Yorumlar

  • Bizdeki kartvizitlerin önüne ve arkasına ayrıca yazılanları düşündüm de...Gözlerim yaşardı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun