Nisan 1994’de milli park olmuştur. Edremit ilçesi sınırlarındadır. Kazdağları Biga Yarımadası'nın en yüksek dağlarıdır. Kaz Dağı'nın adı Homeros’un İlyada eserinde İda Dağı'dır ve ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ şeklinde geçer. Su kaynakları oldukça zengindir. Güre kaplıca sularında Afrodit’in yüzdüğü anlatılır. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu da belirlenmiştir.
Yörenin tarihi M.Ö. 2000lere dayanır. Antik çağlarda adı Mysia’dır ve onlardan başka Kar’lar, Troia’lılar, Lelegler, Luri’ler, Lid’ler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu’ nun yerleşim yeri olmuştur. Kurulan şehirlerin çoğu (Anderia, Antandros, Adramytteion, Astrya, Gargara, Khrysa, Killa, Lyrnessos, Thebe) Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.
Yunan mitolojisine göre ilk güzellik yarışması burada yapılmış ve en güzeli seçmek için Paris görevlendirilmişitir. Hera, Athena ve Afrodit arasından altın küre Afrodit’e burada verilir. Bu yarışmaların sonucunda Troya savaşı olmuştur.
Türk efsaneleri içinde ‘Sarıkız’ ve ‘Hasan ile Emine’nin aşkı’ yer alır.
Bitki örtüsü bakımından ülkemizin en önemli alanlarından biridir. Değişik çalışmalarda yaklaşık 900 taksonun 80’den fazlası nadir ve endemik tür olarak tespit edilmiştir. Ağaç türü olarak kızılçam yaygındır. Ayrıca karaçam, çınar, kestane, meşe, Kazdağı göknarı, kayın görülebilir.
Hayvan türleri içinde ayı, yaban kedisi, karaca, kirpi, sansar, yaban domuzu sayılabilir.
Kuş türleri olarak kartal, doğan, atmaca, şahin, çulluk, keklik, bıldırcın, kerkenez, kuzgun, karatavuk, sülün, tahtalı kuşu görülebilir.
Balık türleri ise en çok alabalık ve sazandır.
Kaynaklar:
*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/balikesir/gezilecekyer/kaz-dagi-da-dagi
*https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-65922/kaz-dagi-ida-dagi.html
*http://www.kazdagimilliparki.com/mtoloj.html
*https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-65840/korunan-alanlar-milli-parklar.html
*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1617695
*https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/dkmp%20resmi%20istatistik/kutuphane/58.pdf
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız