Ocak 08, 2025

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

Kediler insanlarla evcilleştikleri için, bizimle iletişim kurmaya ihtiyaçlıdırlar. Araştırmaya göre; kedilerin davranış ve sosyal ilişkileri incelendiğinde, kedilerin de köpeklere benzer görevlerin üstesinden geldiğini ve gelebileceğini görebiliriz.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

Kedilerin tuvalet eğitimlerini köpeklere göre çok daha hızlı anlamaları; bizi bir düşündürtmüyor değil. Sahiden de köpekler gibi bir ilişki geliştirebilir miyiz onlarla? Kediler, köpeklerden farklı karakterler olsa da Lauran Finka ‘Kedilerimize bazı davranışlar üzerinde eğiterek, onların veteriner ziyaretleri gibi zorunlu ihtiyaçlarında yardım etmiş olacağımızı’ söylüyor. Eğitimle, kedilerimize başa çıkma tekniği öğretmiş oluyoruz kanıya göre.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

Köpeklerimize eğitim verirken ilişkimizi belli bir saygı seviyesine getirsek de, kedilerle böyle deneyimlerimiz olmadığı için, aramızdaki ilişkinin sınırını kaçırabiliyoruz. Lauren Finka, “Kediler, doğuştan insanlara karşı bir yakınlık duyarak doğmazlar… Onlara sıcak ve kibar davranarak düşman olmadığımızı göstermek gerekir.’ diyerek kediler doğdukları andan itibaren ‘farkında’ bir bağ geliştirmemize yönlendiriyor bizi.

‘Yavru kedilerin ellere ve ayaklara saldırma huylarını değiştirmek içinse, oltalı ya da değnekli kedi oyuncakları kullanılabilir’ diyor. Böylelikle kediler henüz yavruyken ilişkilerimizi sınırları daha belli bir yerden temellendirmeye başlıyoruz.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

Her nasıl fiziksel bir saygı mesafesi lazımsa, konuşma şekli ve üslup da insan-kedi ilişkisi kalitesinin belirleyicilerinden. Finka’nın kelimeleriyle: ‘Bağırmak, ceza vermek ve su sıkmak kedi-insan ilişki kalitesini bozabilir. Bunun yerine hem kedi hem köpek eğitimlerinde olumlu pekiştirmeler kullanılmalı. Bu sadece onları eğitmenin en kolay yolu değil, aynı zamanda kedi ve köpeklerin sağlığı için de daha iyidir.’

Kediler, ödülle eğitildiklerinde ve bu eğitim doğru yapıldığında; hem kediler de taşıma kutusuna girme, muayeneye gitme, insanlarla anlaşma gibi sosyal yeteneklerini geliştirebilirler, Laurel Finka’nın dediğine göre. Diğer yandan, bu eğitimleri vermeye niyetli olduğumuz zaman, kedilerimizin rahat hissettiğini anlamak şart. Kedilerin dikkati, köpeklere nazaran daha az bizim ne dediğimize yönelir. Duygudurumları da daha az tahmin edilebilir diyebiliriz.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

Bu yüzden, öncelikle kedilerin rahat olup olmadıklarına bakmakta fayda var. Kediniz, kafasını başka yöne çeviriyorsa, burnunu yalıyorsa, patisini kaldırıp engellemeye çalışıyorsa, aniden kendini yalamaya başladıysa, kambur veya gergin görünüyorsa, kuyruğu seğiriyorsa veya sertçe sallıyorsa, kulakları basık ya da arkaya dönmüşse, kedinin gergin olduğunu anlayabiliyoruz. Eğitim için bu anların geçmesini beklemek iyi bir tercih olabilir. Laurel Finka, kediler için öncelikle verilmesi gereken eğitimin,’ taşıma kabına girmek’ olduğunu düşünüyor.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

ÖNCELİKLİ EĞİTİM: TAŞIMA KABINA GİRME

SICAK VE KONFOR- BATTANİYE

Laurel Finka, kedileri huzurlu hissettikleri bir yerde, bir battaniyenin üzerinde yatmaya ve oturmaya alıştırmak onlara konforu ve sıcaklığı sunduğumuzu hissettireceğini söylüyor. Kendisini daha rahat hissettikçe de biz de onun konfor alanına giriyoruz. Kedilere, battaniyenin üzerinde mama vermek. Burnunun hizasında mama kabını tutarak oturarak yemesini sağlamak, bize yardımcı olabilir.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

BATTANİYE HİLESİ

Kedi battaniyeye alıştıktan sonra, battaniyeyi kedinin taşıma kutusunun üzerini çıkartıp, box’ın zeminine örtün ve kediyi burada da ödüllendirin ve rahat hissettirin.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

AĞIRDAN ALIN

Kedinin keyfinin yerinde olduğuna emin olduktan sonra, taşıma kutusunun üstünü (kapıyı takmadan) takın. Kediyi ödüllendirmeye devam.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

HIZI KEDİ BELİRLESİN

‘Kapıyı taktıktan sonra, hemen kapatmayın’, diyor Laurel Finka. Bunu kademeli olarak, yavaş yavaş yapmak, kedinin isterse dışarı çıkmasına izin vermek ve her döndüğünde ödüllendirmek, box’a kendi hızıyla alışmasını sağlamak, kediye box’ı güvenli hissettirir. Ödüllendirmeye box’ta olduğu her an ara ara devam edebilirsiniz.

KEDİNİ NASIL EĞİTİRSİN?

ALIŞKANLIK İÇİN SABIR

Kediniz her box’a girdiğinde, taşıma kabının yanlarından ödüller atabilirsiniz. Bu ödül verme sürelerinizin arasını zaman içerisinde açıp belli bir süre sonra da ödül vermeyi bırakacağız. Tabii ki, bu biraz uzun zaman alabilir ama taşıma kabına alışmak ve kolayca girmenin eğitimi kediye de kendini daha güvende hissettireceğinden, Laurel Finka, bunun her açıdan en gerekli eğitimlerden biri olduğu kanaatinde.

 

Kaynak: 1, 2, 3

Yorumlar

  • Deneyecekler buraya yorum bıraksın!

  • Battaniye hilesini ilk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun