Kentleri kaplayan çöp yığınları, zehirli atıkların karıştığı akarsular ve pis kokular yayan hava gündeme geldiğinde modern teknoloji, tam anlamıyla "günah keçisi" muamelesi görüyor ve çevre kirliliğinin bir numaralı nedeni olarak suçlanıyor. Oysa olayın kökenleri çok eski tarihlere kadar uzanıyor. 20. yüzyıla gelindiğinde kentlerden nehirlere, ormanlardan kırlara kadar zaten her yer yeterince kirlenmişti...
Bir grup Fransız ve Amerikalı bilimadamı, dört yıllık bir uğraşının sonucunda Grönland'ın buzlarını konuşturmayı başardı. Buzların anlattıkları çok ilginçti... Daha İlkçağ'da tüm Kuzey Yarıküre'nin havası kurşunla kirlenmişti. 1989-1995 arasında, Fransa'daki CNRS (Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezi) Buzulbilim ve Çevre Jeofiziği Laboratuvarı'ndan Claude Boutron ve arkadaşları, Grönland'ı oluşturan buz takkesinde 3000 m, derinliğe inen bir delik açtılar. Bu delikten "havuç" biçiminde uzun bir buz parçası çıkardılar. Amaçlan, buzun içinde sıkışıp kalmış hava kabarcıklarını incelemek ve eski çağlardaki atmosferin bileşimini saptamaktı. Bu yöntemde örnek ne kadar derinden çıkarılırsa, bilgi sağlanan çağ da o kadar eski oluyordu.
İlk olarak, M.Ö. 500'e doğru, havanın içerdiği kurşunun birdenbire dört katına fırladığını gördüler. Bundan sonraki iki yüzyıl boyunca kurşun, aynı yüksek değerini korumuş, ama Roma İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında azalmıştı. Ancak Ortaçağ'da yeniden bir sıçrama görülüyordu.
Yorumlar
Çağımızın en ciddi sorunlarından birisi
günümüzün en büyük sorunu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız