Ocak 09, 2025

KÖTÜ ETKİLENSEK DE FELAKETİ TAKİP ETMEYİ BIRAKAMAMIZIZN NEDENİ: DOOM SCROLLING

Sosyal medya uygulamalarında başparmaklarımız bir aşağı bir yukarı kayarken -özellikle de Türkiye gibi bir ülkede- sürekli iç karartıcı haberlere maruz kalıyoruz. Bu olumsuz gündem nedeniyle adeta içimiz kararıyor fakat yine de bu haberleri tüketmeye ısrarla devam ediyoruz. Tüm gönderilere baksak bile yeni bir haber daha çıktı mı diye takıntılı bir şekilde ana sayfayı yenilemekten kendimizi alamıyoruz.

İşte bu duruma İngilizcede "doomscrolling" adı verilmiş, Türkçeye ise "felaket kaydırması" olarak çevirebiliriz. Aslında haberlerin geneline bakıldığında özel bir çaba gerektirdiği söylenemez, zaten gerçek bir "doom"un içindeyiz.

KÖTÜ ETKİLENSEK DE FELAKETİ TAKİP ETMEYİ BIRAKAMAMIZIZN NEDENİ: DOOM SCROLLING

Sosyal medya çağı öncesinde sabahları sadece gazete okur, günlük yaşantımıza devam ederdik. Akşamları da bir haber bülteni izlemekle yetinirdik. Şimdilerde ise her şeyi "son dakika" öğrenmek istediğimiz için kötü haber seline kapılıyoruz. Kötü şeyleri değiştirmek için illaki onlara her dakika maruz kalmak gerekmiyor.

Böyle olduğu takdirde sonumuz hepten duyarsızlaşmaya doğru gidebilir. Dikkat ettiyseniz herhangi bir kadın cinayeti bile eskisi kadar gündem olmuyor ne yazık ki. Bu da çok fazla kötü haber tüketmemizle alakalı.

Sabah uyanıyoruz, sosyal medyaya baktığımızda yine yepyeni bir felaket kaydırması başlıyor. Saatlerce sürüyor ve bu da gece uykusuzluğuna neden oluyor.

KÖTÜ ETKİLENSEK DE FELAKETİ TAKİP ETMEYİ BIRAKAMAMIZIZN NEDENİ: DOOM SCROLLING

Harvard'daki bilim insanı Mesfin Bekalu, insanların olumsuz haberleri okumaya daha fazla meyilli olduğunu söylüyor. Elbette bu gibi durumların kitlesel dayanışma sağlamak gibi faydalı etkileri var fakat kendimize şunları da sormamız gerekiyor:

Neden parmaklarım ağrıyana dek kaydırmaya devam ediyorum? Neden bu kadar kötü hissettirmesine rağmen buna devam ediyorum?

KÖTÜ ETKİLENSEK DE FELAKETİ TAKİP ETMEYİ BIRAKAMAMIZIZN NEDENİ: DOOM SCROLLING

"Felaket kaydırması"nın zihin sağlığını yavaş yavaş aşındırdığı biliniyor. Peki, bu durumdan kurtulmak için ne yapabiliriz?

Bunun adını koymak bir miktar etkili olabilir, çünkü bir farkındalık kazandıracağı için "şu an felaket kaydırması yapıyorum" diyerek kendimizi uyarabiliriz. "Yapmakta olduğum şeye o kadar da gerek var mı? diye kendimize sorabiliriz. Hesaplarımızı bir süreliğine dondurma, internet bağlantısını kapatma gibi yöntemlere başvursak da bunların kısa süreli olduğunu biliyoruz.

Sosyal medyanın algoritmaları nedeniyle de benzer haberler karşımıza sürekli çıkmaya başlıyor ve etkileri de kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden sosyal medya platformlarının bu algoritmaları düzenlemeleri gerekiyor. Aksi takdirde uzun vadede zihinsel sağlığı kötü etkilenecek koca bir nesil ortaya çıkacak.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • BİR SENDROM OLDUĞUNU BİLMİYORDUM

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

FAINT GALAXY 30 MILLION LIGHT-YEARS AWAY: UGC 695
ANDROMEDA YÖNÜNDEKİ DERİN UZAY GÖRÜNTÜSÜ
SATÜRN'ÜN KAPI KOMŞUSUYLA TANIŞALIM

SATÜRN'ÜN KAPI KOMŞUSUYLA TANIŞALIM

HORTLAĞIN DA RİZELİSİ

HORTLAĞIN DA RİZELİSİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Şey Yolunda

probiyotik

Lazer Işını

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun