Nisan 26, 2025

Kraliçe Sarayı Neden Terk Etti?

Ortaçağ, kentsel kirlenmenin dı­şında, kirlenmenin ikinci büyük ka­tegorisiyle de tanıştı. Bunun kaynağını ise, yeni yeni kurulan atölyelerle fabrikalar oluşturuyordu. Fransız ta­rihçi Jean Gimpel, "Ortaçağ'ın Sana­yi Devrimi" adlı kitabında "Orta­çağ'da çevre çoktan sanayileşmişti" diyor. Kömürün, daha doğrusu taş­kömürünün günlük yaşama girmesi, kentlerdeki havayı önemli ölçüde kirletiyordu. 1257'de İngiltere Krali­çesi Aquitanyalı Alienor, Notting­ham Şatosu'nu terketti; gerekçesi "bu sanayi kentinin pis kokulu dumanın­dan rahatsız olmak"tı.

Kraliçe Sarayı Neden Terk Etti?

O dönemde kömür iyi yakılamadığı için, bacalardan asfaltsı koyu renk dumanlar ve kötü kokular yayılıyordu. Bu duru­mun suçluları ise kireç ocakları, dö­kümhaneler ve cam atölyeleriydi. Tarihte ilk kez, 1307'de İngiltere kra­lı, hava kirliliği hakkında bir buyruk çıkararak kireç ocaklarında kömür kullanımını resmen yasakladı. Ama bu da soruna bir çözüm getirmedi. Ardından Fransa'da VI.Charles, 1392'de bacalardan "pis kokulu gaz­lar" salınmasını yasakladı. Bu arada, İngiliz Parlamentosu 1388'de hava kirliliğine karşı ilk ulusal yasayı ka­bul etti. Yasa, hava kadar suyu da güvenceye alıyor, her tür çöpün ır­maklara boşaltılmasını yasaklıyordu. Çünkü bu çağda akarsulardaki kirli­lik önemli boyutlara ulaşmıştı. Hay­van artıkları, özellikle sepicilerin deriyi işlerken kullandıkları tannik asit gibi kimyasal maddelerle kireç, su kirliliğinin başlıca nedenleriydi.

Kraliçe Sarayı Neden Terk Etti?

Hava kirliliği 1700 dolaylarında en üst düzeye erişti. Bu hızlanma, bir yandan nüfus artışına, bir yandan da gelişmekte olan sanayi devrimine bağlıydı. 18. yüzyılda yazılmış bir metinde, Seine Nehri'nden "çoğu za­man, büyük boyutlarda gaz kabarcığı açığa çıkaran etkin bir fermantasyon merkezi" diye söz ediliyordu. Seine adeta bir bataklık olmuştu. CNRS'in araştırma direktörü Andree Corvol'un dediğine göre, dokuma sanayi Fran­sa'nın tarımdan sonra gelen en büyük gelir kaynağıydı. Ama akarsularda, özellikle Troyes, Rouen ve Lyon çev­resinde ciddi kirlenmelere yol açtı. Bu kirlenmedeki başrolü ise boyadan önce kumaşın hazırlanmasında kulla­nılan asitler oynamaktaydı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Dünya ve Ay

Dünya ve Ay

Kraliçe Sarayı Neden Terk Etti?

Kraliçe Sarayı Neden Terk Etti?

Nüfus Patlaması

Nüfus Patlaması

İlk Çağlarda Kirlilik

İlk Çağlarda Kirlilik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Aşırıya Kaçış

probiyotik

Dünya ve Ay

bubble30
Nielawore

KÜRESEL BİR YILDIZ TOPLULUĞU: M72

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun